Söderlind: Sagan om det lilla Saabtrollet

Det lilla Saabtrollet kämpar för livet. Nu krävs det att en sagofé kommer med sitt trollspö. Det var en gång...
Annons

Söderlind: Sagan om det lilla Saabtrollet
Alrik Söderlind.

Saabs liv är som taget ur en av Bröderna Grimms sagor: Till Rödluvan, Hans och Greta, Snövit och Törnrosa  skulle ”Saabtrollet” passa perfekt. Eller kanske inte…

Det lilla Saabtrollet växte upp i Trollhättan och var ett glatt, klurigt och ganska aningslöst troll. Världen var så stor så stor och Trollet gillade bäst att sitta hemma och njuta av livet och fundera på lösningar av problem som ingen annan kommit på. 

Tyvärr var Trollets föräldrar fattiga och styvföräldrarna avlöste varandra. Först fick han bo hos den rika fabrikören, som när allt kom omkring inte var så rik och generös som Trollets kompisars föräldrar. Han fick nöta på samma kläder år efter år och när Trollet någon gång kom ut skrattade de andra trollen från Tyskland åt hans hemvävda stil. Inte ens kusintrollet Volvo var särskilt snällt mot Saabtrollet. Inombords växte sig en trotsighet stark. Saabtrollet visste bäst.

Åren som utbytesstudent i USA blev rena katastrofen. De amerikanska föräldrarna lät Saabtrollet jobba lika hårt som Askungen en gång gjorde för sina styvsyskon. När Cadillactrollet och Opeltrollet fick stråla på världens bilsalonger tvingades Saabtrollet hålla sig i bakgrunden. Trots löften om nya kläder blev det aldrig mer än secondhand.

När en världsomspännande ekonomisk kris slog till sparkade de amerikanska föräldrarna ut Saabtrollet till vargarna att dö. Då steg plötsligt en  holländsk prins – eller var det kanske en groda? – fram ur en glänta i skogen och lovade att ta hand om Saabtrollet. Nu äntligen skulle det bli nya kläder, många fester och resor runt om i världen. Saabtrollet skulle bli lika fint som de tyska trollen. 

Humöret var på topp och Saabtrollet kämpade på som aldrig förr och den holländska prinsen älskade sitt styvbarn. 

Men sagan tog inte slut här. Tyvärr. Prinsen hade inget kungarike och ingen skattkista. Och den svenska kungen struntade i Saabtrollet. 

Utblottad och utsvulten ligger Saabtrollet nu utanför akutmottagningen och det ska mycket till för att sagan ska sluta lyckligt. Ska vi våga hoppas på en kinesisk bilkejsare, eller är det bara sådant som händer i sagor?

Annons
Annons
Rulla till toppen