Hyundai utvecklar 10-stegad automatlåda

Porsche har redan en 7-växlad manuell låda, och enligt en rapport jobbar Hyundai på en 10-stegad automatlåda. Den ska sänka förbrukningen i märkets framtida lyxmodeller.
Annons

Hyundai utvecklar 10-stegad automatlåda
Hyundai Equus säljer riktigt bra i USA. Totalt har den amerikanska Hyundai-försäljningen ökat med 21 procent sedan 2010. Nu kan lyxmodellerna få 10-stegad automatlåda.
Hyundai utvecklar 10-stegad automatlåda
ZF:s nya 9-stegade automatlåda.

Alldeles nyss lanserades en 8-stegad automatlåda i Hyundai Genesis och Equus, som säljs i USA. Enligt branschtidningen Automotive News utvecklar företaget nu en 10-stegad automatlåda som ska sitta i Hyundais premiummodeller med start 2014.

Beslutet innebär inte bara att Hyundai skruvar upp antalet växlar i automatlådan till en ny nivå, utan även att underleverantörer av växellådor (exempelvis ZF) får nobben av Hyundai. Utvecklingen av den nya lådan sker helt och hållet ”i huset”, medan många andra tillverkare vänder sig till stora underleverantörer för att köpa växellådor.

BMW, Rolls-Royce och Land Rover är exempel på tillverkare som alla använder ZF:s 8-stegade automatlåda. Under tiden jobbar ZF på en 9-stegad automatlåda som enligt uppgift ska gå 16 procent snålare och samtidigt vara kompakt som en 6-stegad låda.

Annons
Annons
Rulla till toppen