Honda Civic Type R kommer – med turbo

Nu är det officiellt slut på högvarvsorgierna i Hondas Type R-modeller. Det verkar som att en helt ny Civic Type R fått grönt ljus – och den får turbomotor på 210 hästar. Räcker det för att slå Golf GTI?
Annons

Honda Civic Type R kommer – med turbo
Nya Honda Civic ser kanske inte riktigt lika tuff och aggressiv ut som föregångaren – något som förmodligen kommer ändras när Type R-versionen introduceras.

I samband med Frankfurtsalongen fick vi en pratstund med projektledaren bakom nya Honda Civic, Mitsuru Kariya, och designern Daisuke Sawai. Båda verkade mycket intresserade av att bygga en Type R-version, och nu verkar det som att ledningen gett modellen grönt ljus.

Civic Type R har alltid haft en extremt högvarvig motor, något som inte blir aktuellt i nya generationen på grund av de stränga utsläppskraven. Istället hamnar en 2,0 liter stor turbofyra under huven, med drygt 210 hästkrafter, kopplad till en 6-växlad manuell låda. 0–100 km/h kommer gå på omkring 6,5 sekunder. Tuffaste konkurrenten Volkswagen Golf GTI har i standardutförande 211 hk och 280 Nm, och gör 0–100 km/h på 6,9 sekunder.

Klassiska Type R-attribut som bodykit, sportfjädring och aggressiv grill kompletteras med diffusor och spoiler bak. Nya generationen Civic Type R börjar säljas som femdörrars halvkombi 2013, och kommer kosta omkring 250.000 kronor – 20.000 kronor billigare än en Golf GTI.

Honda Civic Type R kommer – med turbo
Den högvarviga sugmotorn i föregångaren följer inte med till uppföljaren. Istället hamnar en turbofyra på 210 hk under huven.
Annons
Annons
Rulla till toppen