Mekonomen köper upp Meca med 90 butiker

Bildelsbranschen genomgår en rejäl förändring i och med att Mekonomen köper upp Meca. Då ingår 90 Meca-butiker och nästan 500 samarbetande verkstäder i Sverige och Norge. Samgåendet skapar en större aktör och förhoppningsvis lägre konsumentpriser, enligt Mekonomen.

Håkan Lundstedt vd Mekonomen Meca

Vd och koncernchef Håkan Lundstedt meddelar att Mekonomen förvärvar Meca. Men de två företagen ska drivas vidare under sina egna namn även i fortsättningen.

Mekonomen fortsätter att växa och ser till att vi inte glömmer bort varumärket genom återkommande reklamkampanjer, inte minst på tv. Mekonomen finns i Sverige, Norge samt Danmark och snart öppnar man sina två första butiker i Finland och i början av nästa år sin första butik (och enda?) på Island.

Ekonomiskt går det bra och redovisningen sammanlagt för årets första tre kvartal visar en uppgång på nio procent och resultatet efter skatt blev 273 miljoner kronor, rejält uppåt jämfört med samma period förra året då man tjänade 175 miljoner.

Den offensiva satsningen fortsätter med ett stor förvärv och under onsdagen (12 oktober) meddelade Mekonomen att man köpt konkurrenten Meca. I affären ingår Mecas 66 egna butiker, 24 franchisebutiker och 482 samarbetande verkstäder. Prognosen för helåret är en årsomsättning på cirka 1,5 miljarder kronor för Meca. De två företagen ska drivas vidare under sina egna varumärken och förhoppningen är att sammangåendet skapar synergieffekter på 80 miljoner kronor årligen. Meca ägs av sjätte AP-fonden.

"Meca har haft en stark och övertygande utveckling de senaste åren," säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef Mekonomen. "Affären gör att vi tillsammans blir starkare även om vi, i relation till de multinationella bilaktörerna, fortfarande är små. Vi har därför potential att växa ytterligare i Norden. Affären är bra för både Mecas och Mekonomens kunder, medarbetare och ägare. Inte minst möjliggör förvärvet att vi kan hålla en ännu attraktivare prisbild till konsumenter i framtiden."

Mekonomen är börsnoterade och största ägaren är Axel Johnson AB koncernen med 29 procent av aktierna. Mer informantion om Mekonomen hittar ni på Wikipedia (klicka för att länka). Mer information om uppköpet av Meca kan man läsa i Mekonomens pressmeddelande, klicka på länken för att ladda hem pdf-dokumentet.

Mekonomen butik

Mekonomen har skapat en tydlig grafisk profil och den syns i allt, inte minst på butiksfasaderna.

Stora aktörer inom bildelsbranschen är bäst, det gynnar oss konsumenter i slutledet.
28
213