Citroën har stora planer för DS-serien

Efter fräcka DS3 lanserades också Golfkonkurrenten DS4 och lyxiga DS5. Men Citroën fortsätter utveckla DS-serien – bland annat med en HYbrid4-variant av DS4 och en sista specialversion av DS3 Racing. Det avslöjar chefen för produktplanering, Thomas d'Haussy.
Annons

Citroën har stora planer för DS-serien
”Kul och snabb”, tyckte testchef Mikael Johnsson när han provkörde DS3 Racing i nummer 1/2011. Klicka på bilden för att läsa hela provkörningen!

Allt började med DS3, som tekniskt sett inte skiljer sig mycket från syskonet C3. Målgrupperna är dock helt olika: med DS3 ville Citroën ”göra en Mini”, vilket innebär stora möjligheter att personalisera och individualisera sin bil – till ett högre pris än för ”lillebror” C3. På samma sätt fungerar DS4, en upphöjd och omdesignad version av C4. Snart lanseras också DS5, som blir tillgänglig som dieselhybrid.

Men DS-serien kommer fortsätta utvecklas, lovar Thomas d’Haussy, chef för produktplanering på Citroën. I en intervju med brittiska What Car? avslöjar han att exklusiva tillval och specialversioner ska hålla liv i DS-modellerna, och att intresset för DS3 Racing överstigit alla förväntningar.

”Från början trodde vi att vi skulle bygga omkring 1.000 exemplar av DS3 Racing, men i slutändan blir det drygt 2.400. Jag tror att ytterligare en version av bilen är mycket trolig inom kort”, säger han.

Citroën har stora planer för DS-serien
Snygga DS5 är produktionsversionen av konceptbilen C-SportLounge som visades på Frankfurtsalongen 2005. DS5 kommer antagligen i en förlängd version för Kinamarknaden – och senare kan en större DS6 följa, baserad på konceptbilen Metropolis.

Nya DS5 blir tillgänglig med samma dieselhybridsystem som Peugeot
3008 HYbrid4
(klicka för att läsa vår provkörning), och Thomas d’Haussy
utesluter inte att samma system kan hamna i DS4, för att skapa en
konkurrent till Golf GTI.

Antagligen blir inte DS5 störst i
modellprogrammet, eftersom efterfrågan på en större modell är stor på
Kinamarknaden. Förutom en förlängd version av DS5 väntas också en DS6
lanseras, som designmässigt ska baseras på maffiga konceptbilen
Metropolis
.

Citroën har stora planer för DS-serien
auto motor & sports redaktör Thomas Berggren fick en pratstund med Thomas d’Haussy i samband med lanseringen av andra generationen C3, 2009. Klicka på bilden för att läsa intervjun!

Originalet: Citroën DS

”Paddan” lanserades på Parissalongen 1955 och slog knockout på de flesta konkurrenter tack vare sin överlägsna tekniska kompetens. 700 exemplar såldes på bara tio minuter! Totalt tillverkades DS och den enklare ID-modellen i 1,46 miljoner exemplar fram till nedläggningen 1975. På företagets 90-årsdag, 2009, meddelade Citroën att varumärket DS ska återupplivas med en ny serie vid sidan om C-modellerna. Först ut blev DS3. Nu talas det dessutom om en cabrioletmodell – DS3 Airflow.

Annons
Annons
Rulla till toppen