Filmklassikern DeLorean blir eldriven

I dagarna är det 29 år sedan mannen bakom DeLorean åkte fast i en kokainhärva. Nu utvecklas en helt eldriven version av 1980-talsklassikern, med ny teknik och bibehållen design. Premiären blir 2013.
Annons

Filmklassikern DeLorean blir eldriven
Idag jobbar Texasbaserade DeLorean Motor Company främst med reservdelar till DMC-entusiasterna, men nu lanseras en eldriven version av bilen.

I samband med den internationella DeLorean-träffen i Texas visades en helt eldriven versionen av DeLoreans klassiska DMC-12 upp. Den gamla PRV-sexan har kastats ut till förmån för en elmotor på 260 hästkrafter, och interiören har uppdaterats en aning med Iphone-docka, navigationssystem och en snygg sportratt.

Grundpriset blir drygt 650.000 kronor och försäljningen planeras dra igång 2013. Den eldrivna DeLorean-prototypen började utvecklas för fyra år sedan, och den har testkörts i några veckor. Toppfarten blir 200 km/h, räckvidden beräknas bli upp till 15 mil och batteriet beräknas hålla i sju år. Nyheten om en eldriven DeLorean togs emot med enorm entusiasm i bilvärlden.

”Igår slutade inte telefonen ringa på hela dagen. Två gånger under det senaste dygnet har vår hemsida kraschat, och vi får mediaförfrågningar från hela världen. För oss var det en bil som bara måste tillverkas”, säger Stephen Wynne, vd för DeLorean Motor.

Filmklassikern DeLorean blir eldriven
Interiören fräschas upp en aning, men grunddragen känns igen från första DeLorean-modellen.
Filmklassikern DeLorean blir eldriven
John Z. DeLorean.

Historien bakom DeLorean innehåller både konkurser, filmframträdanden och drogskandaler. John Z. DeLorean växte upp i Detroit och jobbade för Chrysler under studietiden. Senare gick han över till GM, och blev ansvarig för Pontiac GTO, Grand Prix och Firebird.

Men efter bara ett år slutade han, för att istället starta upp DeLorean Motor Company i Nordirland. Komikern Johnny Carson och Rat Pack-medlemmen Sammy Davis Jr bidrog med startkapital och 1981 drog produktionen av DMC-12 igång. Modellen designades av Giorgetto Giugiaro och med olackad kaross, dörrar som öppnades uppåt och hög prislapp orsakade den mycket ”buzz” i bilvärlden. Höjdpunkten kom 1985 när DeLoreans läckra DMC-12 användes i filmen Tillbaka till framtiden.

Men innan dess fick DeLorean-grundaren stora problem. Den 19 oktober 1982 arresterades han anklagad för kokainbrott. DeLorean frikändes i augusti 1984, men de juridiska problemen följde honom i flera år framöver. Han åtalades senare för bedrägeri och tvingades betala flera miljoner kronor i rättegångskostnader. Enligt vissa källor var kokainaffären ett desperat försök att bättra på kassan i företaget, eftersom försäljningen inte gick som planerat. DeLorean Motor Company ansökte om konkurs 1982 och John Z. DeLorean avled 80 år gammal i mars 2005.

Annons
Annons
Rulla till toppen