Förare med dubbdäck kallas "kärringar"

Jönköpings kommun lanserar en skattefinansierad reklamkampanj för att minska användningen av dubbdäck. Unga män som kör dubbat kallas för "kärringar" och en ung kvinna kallas "livsfarlig".

Dubb eller friktion? Jönköpings kommun vill minska användningen av dubbdäck och lanserar en minst sagt kontroversiell reklamkampanj.

Vilken typ av vinterdäck man väljer har blivit ett hett debattämne. I förra veckan skrev vi om en ny undersökning som visar att dubbdäck fortfarande är säkrast, men trots det inför flera städer förbud mot dubbdäcken eftersom de river upp partiklar i asfalten. 

Jönköpings kommun har problem med de skadliga partiklarna och lanserar en skattefinansierad reklamkampanj som ska minska dubbdäcksanvändningen. Enligt Vi Bilägare har kommunen genomfört en undersökning som kommit fram till att främst unga män och äldre kvinnor använder dubbdäck. På en av affischerna syns en ung man med texten "kärring", och på en annan affisch kallas en äldre kvinna "hälsofarlig". 

Klicka för att se bilderna större.

"Vårt syfte har ju varit att nå ut med ett ämne för att väcka debatt och för att man ska göra ett aktivt val med sina vinterdäck. Debatt har vi ju fått, vi har synts på många ställen och vi ville inte göra någon slätstruken kampanj från början", säger Eva Göransson på kommunens miljökontor till Jönköpingsnytt.

Den kontroversiella reklamkampanjen kommer synas i Jönköpings kommun till den 30 oktober.

"Jag tycker att den affischen är kränkande och att den skuldbelägger kvinnor", säger Anna Mårtensson (FP), Jönköpings kommunalråd med ansvar för jämställdhetsfrågor till Vi Bilägare.

● Ladda hem undersökningen i pdf-format här.
● Vad tycker du? Kommentarsfältet är öppet!

Klicka för att se bilderna större.

Jag tycker det är viktigt att vi minskar användningen av dubbdäck.
194
1024