Toyota visar framtidens miljöbilar – tre gånger

På Tokyo Motor Show ska Toyota visa upp tre konceptbilar. Det är framtidens miljöbilar som snart är här (FT-EV III), i en nära framtid (FCV-R) och även en ganska avlägsen framtid (Fun-Vii).

Toyota FT-EV III koncept Tokyo 2011

Konceptbilen "FT-EV III" sägs ligga närmast i tid, kanske redan nästa år? Körsträckan är en bit över tio mil på en laddning. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Toyota vill visa sina gröna framfötter och inte tappa det försprång som man haft med Prius under många år. På Tokyo Motor Show – som öppnar för publik i början av december – ska man därför visa upp tre nya konceptbilar som på varsitt sätt pekar ut en grönare framtid.

Konceptbilen "FT-EV III" sägs tillhöra "en nära framtid" och är baserad på Toyota iQ. Den fyrsitsiga elbilen FT-EV III lämpar sig för kortare distanser med ett litiumjonbatteri som är tillräckligt stort för att räcka upp till 105 kilometer. Då kör man enligt den japanska testcykeln JC08, vilken är ganska "snäll" med måttlig acceleration.

Men med en räckvidd på strax över tio mil skulle de flesta klara sitt dagliga pendlande med FT-EV III.

FCV-R Toyota koncept Tokyo

Bränslecellbilen FCV-R kan vara verklighet om cirka fyra år och ge en körsträcka på nästan 70 mil. Men vad hände med fronten, Toyota? Ska nästa generation Avensis se ut så här? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

På lite längre sikt – kanske runt 2015 skriver man – kan vi förvänta oss bränslecellbilar från Toyota och för att exemplifiera detta har man byggt konceptbilen "FCV-R" (Fuel Cell Vehicle – Reality & Revolution). Bilen är i Avensis-storlek, 4,7 meter lång, och alltså en familjebil.

Tankarna till bränslecellen FCV-R ska inte inkräkta allt för mycket på bilens innerutrymmen, hävdar Toyota, och körsträcken anges till nästan 70 mil (enligt samma körcykel, JC08).

Sen kommer vi slutligen till en "ganska avlägsen framtid" och där hittar vi Toyotas konceptbil "Fun-Vii" (är Nintendo tillfrågade om det här namnet?). Så många detaljer får vi inte, mer än att Toyota tror att vi i denna framtid hittar bilar och människor som är sammankopplade och kommunicerar med varandra.

Toyota Fun-Vii Tokyo 2011

Speciellt mycket av bilen ser vi inte, men Toyotas konceptbil Fun-Vii ska vara kommunikativ, och ganska blommig om vi får tro bilden. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Ser lovande ut, Toyota har helt klart ett miljömässigt försprång. Today and tomorrow!
92
124