Volkswagen eT Concept är framtidens transportbil

Sedan 1950-talet har Volkswagen försett byggfirmor och transportföretag med skåpbilar. Nu kommer nästa generation – och den börjar med eldrivna konceptbilen Volkswagen eT. Den kan köra själv och styrs med en joystick.
Annons

Volkswagen eT Concept är framtidens transportbil
Posten åker numera Fiat, men enligt Volkswagen är både post- och budföretag den optimala målgruppen för nya transportbilen eT. Än så länge finns inga tekniska detaljer om motoreffekt och räckvidd, förutom att elmotorerna sitter i hjulen för att spara vikt.

För att undersöka hur eldrivna transportbilar fungerar ”på riktigt” introducerar Volkswagen den nya konceptbilen eT. Elmotorerna placeras i hjulen för att spara utrymme i kupén, och till skillnad från konventionella transportbilar har Volkswagen ersatt framdörrarna med en enda stor skjutdörr på sidan. Detta ska spara utrymme och göra arbetsdagen lite smidigare för föraren.

Volkswagen har dessutom byggt in en del teknik från forsknings- och utvecklingsavdelningens självkörande bilar. Föraren kan låta bilen ”följa med” längs gatan för nästa leverans, och det finns även en ”Kom till mig-funktion” som parkerar bilen där föraren står. Passageraren kan styra bilen via en joystick på instrumentpanelen, men naturligtvis finns även en konventionell ratt och vanliga pedaler vid föraren.

”Volkswagen eT Concept är förstås inte en bil som kan börja säljas inom kort, till skillnad från eldrivna Golf eller Up. Men vi måste börja göra planer idag för hur transportbilsvärlden skulle kunna se ut med början 2015″, säger Rudolf Krebs, chef för avdelningen Electric Traction på Volkswagen.

Annons
Annons
Rulla till toppen