Mercedes använder karossen som baslåda

Lystring alla musikälskare! Mercedes utveklar just nu ett nytt system för att bilstereons mörka toner ska låta bättre. Basen ska gå genom bilens kaross. Tekniken debuterar i nya SL, som kommer våren 2012.

Med basrelfextunnlar i karossens längsbalkar ska basljudet bli mer naturligt. Systemet får premiär i nya SL-klassen våren 2012.

Mercedes lanserade senaste generationen SL redan 2003, och trots två ansiktslyftningar är det hög tid för en ersättare. Designen kommer knyta an till resten av modellprogrammet och främst nya CLS med LED-strålkastare.

Ljudanläggningen i moderna bilar har de senaste åren gått från att vara en simpel cd-stereo med fyra högtalare till att bli en enorm industri. Många biltillverkare samarbetar med kända hifi-märken för att bättra på ljudkvaliteten och för att kunna ta mer betalt för systemen. En av värstingarna är Bang & Olufsen-systemet i Audi A8 som kostar 75.000 kronor!

Inför nästa generation SL planerar Mercedes ett helt nytt koncept för att få bättre basljud, enligt tyska branschtidningen Automobilwoche. Ljudanläggningen kommer utnyttja karossens längsgående balkar som basreflextunnlar. Det ska ge ett mer naturligt ljud än dagens subwoofers.

"Detta kommer öppna upp en helt ny generation av billjud", säger Bharat Balasubramanian, chef för produktinnovation på Mercedes.

Tekniken byggs in direkt i karossen. Klicka för att se en större version.

Klicka för att se en större version.

Bang & Olufsen Advanced Sound System finns som tillval i Audi A8. Det består av 19 uppfällbara högtalare och har dynamisk eliminering av störande bakgrundsljud. Även Mercedes tar billjud på allvar och utvecklar basreflextunnlar i karossens balkar.

Jag tycker en bra ljudanläggning är mycket viktigt när jag köper bil.
216
36