PROVKÖRD: Snygga Opel Astra GTC

Martin Ödman flydde novemberrusket och stack till Mallorca för att provköra Opel Astra GTC. Nu visade det sig att vädret var värdelöst, men bilen var en riktig läckerbit - även om det saknades nåt ganska vitalt...

Martin Ödman har provkört snygga Opel Astra GTC på ett stormigt Mallorca.

Hej Martin! Hur har du det?
Jo, det är bra, det är visserligen storm här på Mallorca men bilen är i alla fall riktigt snygg…

Så vad är det för bil du kör?
Det är Astra GTC, Opels nya tvådörrars hatchback. En trevlig bil men lite klen motor. Jag kör en 1,6 liters bensinmotor med 180 hästar och det är i svagaste laget. Den har manuell 6-växlad låda och den är inte heller superpigg, men helt okej. Men den är lättstyrd och tar kurvor rätt bra. Det är väl första intrycket i alla fall.

Det låter ju som det borde vara en pigg lite sportbil, finns det andra motorversioner?
Ja, det finns det. Den lanseras med en ännu tröttare 1,4-litersmotor. Och sen finns det en diesel på 165 hästar, och den är inte heller den piggaste enligt de kollegor som har kört den. Man får se fram emot den nyligen presenterade OPC-version som kommer längre fram, den får 100 hästar extra och blir därmed 100 hästar roligare.

Enligt Martin är styrningen bäst i klassen.

Hur är det med designen då?
Den är jättesnygg, GTC är verkligen lyckad. Opel ser ju alltid bra ut nu för tiden, men GTC har ett helt eget formspråk.

Är den lika snygg invändigt?
Ja, den ser bra ut där med, lite mycket knappar bara. Verkar som det fins en knapp för varje funktion. Men allt är rätt intuitivt. Däremot är det väldigt mycket röda lampor i sportläget, en stickig röd färg som blänker i vindrutan när det är mörkt.

Vem konkurrerar den med?
Ja, det är väl VW Scirocco, Renault Mégane och Volvo C30. Och jag tror den står sig ganska bra i den konkurrensen, fast det måste man ju testa ordentligt. Men styrningen är väldigt skön, bra och direkt. Bäst i klassen skulle jag vilja säga.

Är det något som har överraskat?
Nej inte direkt. den lovar väldigt gott, men som sagt, den behöver mer kraft.

När kommer den och vad kostar den?
Den kommer snart, och 1,6-litersmotorn kommer att kosta någonstans 220.000 kronor i grundutförande. Men det finns såklart massa tillval.

Mer fakta och bilder på Opel Astra GTC hittar du här!

OBSERVERA BILDERNA NEDAN: Astra GTC (gul) och den lite vassare Astra OPC (brun)

Opel Astra GTC är verkligen supersnygg!
183
43