Nästa Mazda MX-5 får turbomotor

Mazda går tillbaka till rötterna med fjärde generationen av Miata, som ska tappa över 200 kilo för att köregenskaperna ska bli skarpare. Det ryktas också om att MX-5:an får en 1,3-litersmotor med turbo.
Annons

Nästa Mazda MX-5 får turbomotor
Nya Mazda MX-5 gör debut 2014, men visas antagligen upp i konceptform under 2012 eller 2013.

2005 lanserade Mazda tredje generationen av roadstern MX-5, och om några år är det dags för en ersättare. Utvecklingsarbetet är i full gång redan nu och Mazda har satt upp minst sagt ambitiösa mål.

Nuvarande Mazda MX-5 är knappast någon tungviktare (instegsmodellen väger in på knappt 1.200 kilo), men enligt insatta källor jobbar utvecklingsteamet med målet att sänka vikten med över 200 kilo! Det skulle göra nästa generation MX-5 ungefär lika lätt som flugviktaren Lotus Elise, och lättare än första generationen Mazda MX-5, som knappast kan beskrivas plufsig.

Samtidigt ryktas det om att fjärde generationen får turbomotor. Mazda har tidigare satsat stort på Skyactiv-tekniken, som innebär låg förbrukning och hög effekt utan hjälp av överladdning. Tekniken gör debut i kompaktsuven CX-5. Enligt Autocar kan 2,0-litersmotorn i dagens MX-5 ersättas med en 1,3-litersmotor där turboladdning kombineras med Skyactiv-tekonologin.

Annons
Annons
Rulla till toppen