LISTA: Årets tio bästa motorer

När julen närmar sig brukar det dyka upp gott om listor på det som varit bäst, sämst och mest uppseendeväckande. Amerikanska Ward's Auto har valt ut de tio bästa motorerna just nu. Hälften har överladdning – men här finns också en 5,0-liters Ford-V8!

Mazdas intressanta Skyactiv-teknik, som ska sänka förbrukningen utan att använda överladdning, sitter bland annat i Mazda 3.

Mazdas intressanta Skyactiv-teknik, som ska sänka förbrukningen utan att använda överladdning, sitter bland annat i Mazda 3.

Sju av de tio motorerna som Ward's Auto har utsett till årets bästa har direktinsprutning, och hälften har överladdning i form av turbo eller kompressor – vilket speglar downsizingtrenden i bilbranschen. Något uppseendeväckande lyckas varken Honda eller Toyota komma med på topp 10-listan, och dieselmotorer saknas helt, eftersom efterfrågan är mycket liten i USA.

Audis 3,0-litersmotor med kompressor har funnits på listan tidigare liksom BMW:s N55-motor, som sitter i bland annat 335i. Den fyrcylindriga och turbomatade N20-motorn är däremot ny på listan, och sitter i bland annat Z4 sDrive28i och 528i. Chryslers 3,6 liter stora Pentastar-V6:a, som sitter i exempelvis Chrysler 300S och Jeep Wrangler får beröm för sin förbrukning trots avsaknad av direktinsprutning.

Hela listan finns nedan, och motiveringarna finns att läsa hos Ward's Auto.

V6-motorn i Infiniti M35h är enda motorn på listan som sitter i en hybridbil.

Jag håller med – den listan stämmer helt överens med vad jag tycker.
54
526