Saab lämnar in begäran om konkurs

Klockan 09.15 lämnade Saab Automobile in en ansökan till tingsrätten i Vänersborg om konkurs. Saabs företagsledning arrangerade en presskonferens under eftermiddagen där vd Victor Muller riktade skarp kritik mot EIB och rekonstruktör Guy Lofalk.

Saab Spyker SWAN logo

Spyker köpte Saab för två år sedan och bytte sedan namn till Swedish Automobile N.V. Pengarna räckte fram till april i år då flera leverantörer valde att att sluta leverera komponenter om man inte fick betalt för gamla skulder.

Saab Automobile har själva valt att avsluta försöken till rekonstruktion när man idag måndag, 19 december, lämnar in sin ansökan om konkurs till tingsrätten i Vänersborg. Konkursansökan omfattar förutom Saab Automobile också dotterbolagen Saab Automobile Tools och Saab Powertrain.

De fackliga företrädarna ska ha möte med företagsledningen under dagen och i ett uttalande till lokaltidningen TTELA.se säger Saabs vd Victor Muller att man ska ha en presskonferens senare under måndagen, efter att tingsrätten fattat sitt beslut. Personalen rings in av arbetsledarna för att medverka vid ett informationsmöte som hålls klockan 14.00. Företagsledningen håller sedan sin presskonferens klockan 14:45.

Presskonferensen om Saab med Victor Muller återges i en annan artikel, klicka på länken för att hoppa dit.

Regeringen håller också presskonferens i eftermiddag, klocka 16.00, och den företräds av näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Presskonferensen sänds på hemsidan www.regeringen.se. Filmen från presskonferensen går även att se i efterhand.

Enligt TTELA.se tog Victor Muller beslutet om konkurs efter GM:s nej till det senaste förslaget för en fortsatt rekonstruktion med Youngman som finansiär. Efter GM:s besked under lördagen bestämde sig Youngman för att inte ge Saab de pengar som behövs för att betala ut personalens novemberlön och därefter fanns inga andra möjligheter än en konkurs. "Fördelen" med en konkurs är att den statliga lönegarantin nu faller ut, vilket borde innebära att personalen hinner få sin lön innan julledigheten.

Vi återkommer med mer information senare under dagen. Nyheterna P4 Väst har samlat de första kommentarerna från Saabs personal och berörda personer på sin hemsida, där man även kan lyssna på intervjuerna (klicka på länken för att hoppa dit i nytt fönster).

Regeringen www.regeringen.se presskonferens

Regeringen håller sin presskonferens klockan 16.00 (klicka på bilden för att länka dit). Har möjligen Annie Lööf ett räddningspaket till Trollhättan, som nu riskerar att gå från 11 till 20 procent arbetslösa?

Ser dystert ut, men Victor Muller hittar säkert på en lösning.
149
284