Sök reda på biluppgifter med ny mobilapp

Nu släpps en ny iPhone-app som letar reda på uppgifter om bilen du fotograferar – till exempel bilmodell, motoreffekt och prestanda. Vi tar en sväng på stan och testar!

Bilden på registreringsplåten analyseras med hjälp av ANPR-teknik (Automatic Number Plate Recognition) som också används av polis och trafikövervakning.

Bilden på registreringsplåten analyseras med hjälp av ANPR-teknik (Automatic Number Plate Recognition) som också används av polis och trafikövervakning.

Nyfiken på hur snabb bilen framför egentligen är? Eller hur tung släpvagn kollegans bil får dra? Nu finns en app som fotograferar registreringsskylten, och visar en mängd uppgifter direkt på skärmen.

Appen heter Infotorg Fordon och finns att ladda ned gratis för iPhone. Grundinformation som drivmedel, motoreffekt och prestanda är gratis, medan uppgifter om bland annat krockresultat i Euro NCAP, tillvalspaket, mått och vikter, säkerhetsutrustning, förbrukning och däckdimension kostar sju kronor per bil.

För att få fram information om nuvarande ägare och besiktningsresultat kan man skicka ett sms till Transportstyrelsen från appen.

Vid en snabb testrunda funkade kamerafunktionen där registreringsplåten fotograferas av riktigt bra i dagsljus. Det finns en fotolampa för att fotografera av plåten i mörker, men då är det smidigare att helt enkelt skriva in registreringsnumret direkt. 

Sju kronor per bil är överkomligt och betalningen går smidigt, men kanske borde riktigt aktiva användare kunna köpa ett månadsabonnemang eller "klippkort" på 20 registreringsnummer. Vi hoppas att appen lanseras även till fler operativsystem senare, just nu fungerar den enbart på iPhone.

Bäst är appen som konversationsdödare för "carspotters" – nu blir det aldrig mer någon diskussion om vilken uddabil som passerade på motorvägen. Det är faktiskt riktigt smidigt att fotografera av plåten för att ta reda på bilmärke och -modell, istället för att författa ett sms till Transportstyrelsen med registreringsnumret (som dessutom kostar tre kronor).

En app med biluppgifter verkar riktigt smart, det ska jag prova.
138
64