P-G Andersson kör Svenska Rallyt - plus flera VM-tävlingar

Ett efterlängtat besked kom som en julklapp till rallysverige – P-G Andersson fortsätter som fabriksförare åt malaysiska Proton och får ett rejält program: Hela Asia-Pacificmästerskapen plus ett antal WRC-tävlingar, bland dessa det svenska VM-rallyt.

Per-Gunnar Andersson startar 2012 med två VM-tävlingar, först Monte Carlorallyt och därefter Svenska Rallyt. Sedan följer hela Asia-Pacificmästerskapen och ytterligare ett par VM-tävlingar, bland dessa Finland.

För P-G Andersson är det bråda dagar och inte så mycket tid till julfirande. Redan i slutet av januari kör P-G årets första rally, klassiska Monte Carlorallyt. Och kommer alltså lagom uppvärmd till Svenska Rallyt.

- Ja, då är man ju igång. Jag ser fram emot Svenska Rallyt och hoppas vi kan prestera bra resultat där, säger P-G som nyligen också blev pappa för första gången.

Malaysiska Proton som nu har skrivit kontrakt med P-G har fortsatt att utveckla den rallybil som P-G tävlat med i år. Speciellt motorn har förbättrats och det är något som P-G efterlyst länge.

- Ja, nu har den blivit lite mer vridstark. Det går åt rätt håll, helt klart.

Tävlingsprogrammet för Proton-teamet blir omfattande 2012.  Hela Asiea-Pacificmästerskapet och ovanpå det ett antal VM-rallyn. Först Monte Carlorallyt, därefter Svenska Rallyt som får ett stort startfält. Senare under året kör teamet även VM-tävlingarna i Nya Zeeland, Finland, Spanien, Portugal och England (i SWRC-klassen).

- Förutom att kämpa mot WRC-teamen blir det också en stor SWRC-klass med Sebastien Ogier i Volkswagen i spetsen i Svenska Rallyt. Sedan ska vi ska försvara vårt titel i Asia-Pacific och ovanpå det tävlar vi i SWRC-klassen i många VM-tävlingar. Det ser inte ut att bli mycket stillasittande 2012...

Det malaysiska bilmärket Proton har nu hittills tävlat i Asia-Pacificmästerskapen och i IRC-serien och fler än P-G Andersson hoppas att fabrikens rallysatsning ska leda till en snar VM-satsning. Rally-VM växer nu och kan bli riktigt attraktivt om något år. Då är det inte alls omöjligt att en ung asiatisk biltillverkare som Proton kan tänka sig att tävla i VM-serien.

För P-G Andersson kan alltså kontraktet med Proton leda till en comeback i VM - även om han än så länge får nöja sig med Asien-mästerskapen och 5-6 VM-deltävlingar i år. Hans teamkompis i Asia-Pacific och SWRC blir britten Alistair McRae.

P-G Andersson borde få chansen i ett av VM-teamen!
87
1