Lotus testar nya Exige i rallyversion

Under 2012 återvänder Lotus till rallyvärlden och ställer upp med fabriksteam i tre tävlingar. De första testerna med rallyversionen R-GT av Lotus Exige S har precis inletts.

Lotus Exige R-GT väger 1.200 kilo, som reglementet kräver, och kraften skickas genom en 6-växlad sekventiell låda. Under 2012 ska Lotus ställa upp i tre tävlingar: Monte Carlo, San Remo och Korsika. Förra gången Lotus tävlade i rally var under det tidiga

Lotus Exige R-GT väger 1.200 kilo, som reglementet kräver, och kraften skickas genom en 6-växlad sekventiell låda. Under 2012 ska Lotus ställa upp i tre tävlingar: Monte Carlo, San Remo och Korsika. Förra gången Lotus tävlade i rally var under det tidiga 1980-talet med Talbot Sunbeam Lotus.

I september visade Lotus upp både en ansiktslyft Exige och rallyversionen R-GT på Frankfurtsalongen, och i somras avslöjade Lotus planerna på att återvända till rallyvärlden. Nu är det alltså dags: Lotus ställer upp med fabriksteam i tre tävlingar under 2012, och de första testerna med Exige R-GT i norra Italien har inletts.

"När man tänker på att vi började utveckla den här bilen så sent som i juli, tycker jag att det vi åstadkommit är fantastiskt. För mig är Exige S den perfekta rallybilen med en fenomenal 3,5-litersmotor, och vi har lyckats balansera vikten perfekt för att möta viktreglerna. Testerna har gjort att vi verkligen ser fram mot att visa upp bilen i sann racinganda tidigt nästa år", säger Claudio Berro, motorsportchef på Group Lotus.

3,5-litersmotorn i fråga har överladdning i form av kompressor och sitter förutom i Exige S även i Evora S. Effekten för gatbilarna är 350 hästar, men den ska ändras på grund av rallyreglementet. 

Kul att Lotus återvänder till rallyvärlden!
233
3