Mercedeschefen skämtade om Che Guevara

På bilsalongen i Detroit ville Mercedes vd förklara hur framtidens bilpooler ska fungera. Till sin hjälp hade han en enorm bild på Che Guevara, med texten "Viva la revolucion".
Annons

Mercedeschefen skämtade om Che Guevara
Smart eller smaklöst? Mercedes vd jämförde bilpoolerna med en revolution, och visade en bild på gerillaledaren Che Guevara. Bilden var en av många som visades under presentationen.

Mercedeschefen Dieter Zetsche har kanske inte gjort sig känd för syrliga citat och uppseendeväckande pr-kupper i bilbranschen, till skillnad från Bob Lutz och andra karismatiska chefer. Men i samband med elektronikmässan CES i Las Vegas väcktes starka åsikter kring hur han förklarade framtidens koncept med bildelning, så kallat ”car sharing”.

”Vissa kollegor tror fortfarande att bilpooler är som kommunism. Men om detta är en revolution, säger jag ’viva la revolucion!'”, sa Dieter Zetsche på en presskonferens. Samtidigt visades den kända bilden på Ernesto ”Che” Guevara, tagen 1960, kombinerat med texten ”Viva la revolucion”. På baskern har Che Guevaras märke bytts ut mot Mercedes logotyp.

Mercedeschefen skämtade om Che Guevara
Många spansktalande nyhetskanaler i USA tog upp händelsen.

Störst är kanske ilskan hos kubanska immigranter i Miami, som flydde eftersom Fidel Castro kom till makten delvis med hjälp av Che Guevara 1959. Miami Herald skriver om Felix Rodriguez, som rekryterades av CIA för att söka reda på Che Guevara och som nu är ordförande i Bay of Pigs Veterans Association.

”Jag vet vem Che Guevara var, och han var en brottsling, en mördare och en person som hatade USA. Jag kommer aldrig köpa en Mercedes igen och jag säger samma sak till mina vänner. Jag förstår inte hur ett företag som Mercedes, som säljer lyxbilar, kan använda en man som förespråkade våld och blodbad och ville utrota kapitalism och införa socialism”, skriver han i en kommentar.

Daimler har nu gått ut med en ursäkt för händelsen.

Annons
Annons
Rulla till toppen