Volvo söker partner för framtidens modeller

På Genèvesalongen ska vi få se nya Volvo V40 men redan nu letar man efter en ny partner för att utveckla nästa generation småbilar från Volvo. Kan det bli Fiat, BMW/PSA eller kanske någon japansk biltillverkare? Financial Times har intervjuat vd Stefan Jacoby om framtiden.
Annons

Volvo söker partner för framtidens modeller
Kommer det en ny C30 i framtiden och blir den då elektrisk, som Volvo C30 DRIVe Electric (på bilden)? Det vet vi inte ännu och Volvo verkar inte heller ha bestämt sig.

Volvo laddar upp inför en spännande tid med flera produktlanseringar inom kort. På Genèvesalongen i mars ska vi få se nästa generationen Volvo V40 som ska ersätta nuvarande S40/V50. Sedan väntar nya generationer av XC90 och S80, de första modellerna baserade på Volvos flexibla ”bygglåda” SPA (”Scalable Platform Architecture”).

Den nya SPA-plattformen ska gå att anpassa till nästan alla Volvomodeller, med undantag av de allra minsta. När Volvo nu snart lanserar nya V40 är det ett sista farväl till det gamla samarbetet med Ford och nästa generation småbilar – som alltså ligger sex-sju år in i framtiden – måste bygga på en ny grund. Men vilken?

Med de begränsade resurser Volvo har är det sannolikt inte ekonomiskt möjligt att utveckla en helt egen, mindre plattform. Och när Volvo numera frigjort sig från Ford finns det full frihet att välja annan teknik, från i stort sett vilken tillverkare som helst.

Volvo söker partner för framtidens modeller
Stefan Jacoby håller dörren öppen för nya ”vänner” som kan dela på kostnaderna. Kan det vara BMW som ligger närmast?

Brittiska finanstidningen ”The Financial Times” har intervjuat Volvos vd Peter Jacoby och han bekräftar att man nu letar efter en samarbetspartner för de mindre modellerna:

”Vi välkomnar en partner”, säger Stefan Jacoby till Financial Times. ”Vi är öppna för ett samarbete i en win-win situation för att dela plattformar, för att dela motorer, och för åstadkomma en allmänt högre volym för bättre ekonomi.”

Men Stefan Jacoby sa till Financial Times (klicka på länken för att läsa hela intervjun) att ”inga beslut ännu fattats”. Volvo har inte har haft några detaljerade diskussioner om ett plattformssamarbete men har några tänkbara partners i åtanke. Vilka dessa skulle kunna vara ville Stefan Jacoby inte gå in på.

Vad vi vet sedan förut är att BMW gärna bjuder in fler partners till sin kommande, framhjulsdrivna plattform för mindre modeller. De tidigare samarbetspartnerna Peugeot och Citroën (PSA) ligger närmast till hands för BMW men de har redan egna plattformar för små bilmodeller. Kanske Volvo skulle passa BMW?

Annons
Annons
Rulla till toppen