FILM: Här är BMW:n som kör helt själv

Snart kan du sova bakom ratten. Flera biltillverkare utvecklar förarlösa bilar och BMW har kört 500 mil i testbilen utan att ta över ratten. Här är en film som visar hur ConnectedDrive Connect fungerar.
Annons

Länge har det ryktats om bilen som kan köra helt själv, och faktum är att tekniken kommer allt närmare våra vanliga vardagsbilar. Bland annat Google har kommit långt med sin satsning på förarlösa bilar: 160.000 mil ska köras för att minska risken för fel.

Nu släpper BMW en Youtubefilm för att visa hur tekniken bakom ConnectedDrive Connect fungerar. En BMW som kör helt automatiskt ligger trots allt några år in i framtiden, men tekniken som utvecklas kan användas för att förbättra nuvarande system – till exempel Traffic Jam Assistant i nya BMW i3.

FILM: Här är BMW:n som kör helt själv
BMW har kört 500 mil ”förarlöst” och fler ska det bli. Föraren kan alltid ta över ratten om något går snett. Klicka för att se en större version!

En BMW 5-serie har försetts med kameror och sensorer för ultraljud, laser och radar. Datorerna samlar in informationen och applicerar den på kartor över vägnätet som BMW arbetat fram. Det duger inte med GPS, som har för dålig noggrannhet.

Just nu fungerar systemet alltså bara på de vägar BMW har kartlagt. ConnectedDrive Connect kör aldrig om på höger sida, följer alltid hastighetsbegränsningen (som bestäms genom GPS eller genom att hastighetsskylten fotograferas av en kamera vid backspegeln) och kör aldrig snabbare än 130 km/h. Föraren kan alltid ta över kontrollen över bilen.

”Vår största utmaning är att utveckla algoritmer som kan klara av helt nya situationer. I nuläget har bilen kört 500 mil helt automatiskt på motorvägarna”, säger projektledaren Nico Kämpchen.

Annons
Annons
Rulla till toppen