Fiat 500L – liten bil med stora utrymmen

Nu gör Fiat 500 en ”Mini”, det vill säga en ny modellversion som ska locka större kundkrets. Nya Fiat 500L är 414 centimeter lång och högbyggd, 166 centimeter. Redan i början på sommaren ska modellen vara här.
Annons

Fiat 500L – liten bil med stora utrymmen
Nya Fiat 500L är den fjärde varianten av grundmodellen 500, om man räknar Cabriolet och Abarth som ”2” och ”3”. 500L är 414 centimeter lång och går därmed in i B-segmentet, eller ”Polo-klass” som det ibland kallas. KLICKA FÖR STÖRRE

Behövs det en större Fiat 500? Jodå, ska man följa Minis exempel finns det många fler versioner som borde erbjudas och här har vi bilen för de som gillar 500:an men vill ha större utrymmen: 500L.

Bokstaven L ska inte förvånande utläsas som ”Large” och 500L är nästan exakt sex decimeter längre än vanliga Fiat 500 med sina 414 centimeter. Bredden har ökat 153 millimeter till 178 centimeter och höjden på 500L är 166 centimeter, 172 millimeter mer än 500:an. De som kan sin historik vet att det fanns en ”500L” under 1968-1972 men det var en något mera påkostad variant, där L stod för ”Lusso” – lyxig på italienska.

Enligt Fiat själva är nya 500L en gränsöverskridande modell som är både småbil (B-segmentet), MPV och en liten suv (se mer i pressreleasen nedan). Den publika debuten sker på Genèvesalongen i början på mars och leveranserna startar under andra kvartalet. Återstår att se vad kunderna tycker – eller vad tror ni läsare? Fältet för kommentarer står till ert förfogande.

Ska vi tro på de rykten som började cirkulera förra året (klicka för att läsa mer) har modellen 500L påskyndats av det faktum att den ”vanliga” Fiat 500 inte alls sålt så bra i USA som man hoppats. Prognosen var 50.000 bilar första året men endast 16.000 blev sålda. Detta trots att Fiat satsade på en påkostad TV-kampanj med först Jennifer Lopez i New York och sen den rumänska fotomodellen Catrinel Menghia (klicka för att länka). Senare skulle det visa sig att Jennifer Lopez aldrig lämnade Los Angeles och istället var inklippt i scenerna från hemstaden Bronx.

Fiat 500L – liten bil med stora utrymmen
Motorutbudet till nya 500L blir i början två bensinmotorer (TwinAir och 1,4 liter) samt en turbodiesel (1,3 MultiJet II). Ska vi våga hoppas på en Abarth-version också?

Det var mycket mediaintresse i USA kring lanseringen av Fiat 500 men kunderna har alltså svikit. Kanske kan Fiat 500L vinna tillbaks intresset. Längre fram i år kan vi också förvänta oss en uppdatering av 500:an för att bättra på en del brister och förnya modellen.

Ett annat rykte som cirkulerat är att Fiat även planerar för en sjusitsversion av 500L, den modellen är man ännu så länge väldigt förtegen om. Fiat 500L ska byggas i Kargujevac-fabriken i Serbien men även parallellt med 500:an i Puebla, Mexico, där de amerikanska versionerna tillverkas i Chryslers fabrik.

PRESSRELEASE FIAT GROUP AUTOMOBILES

– Ny modell i 500-serien
– Introduceras i Europa under sista kvartalet 2012

Fiat presenterar de första officiella bilderna på 500L, den nya modellen som kommer att ha världspremiär på bilsalongen i Genève den 6 mars i år.

500L – där L står för ”Large” – är det nyaste tillskottet till 500-serien, som, efter Abarth- och cabrioletversionerna, för märkets strategi vidare. Målsättningen är att utöka dess erbjudande genom att introducera nya modeller som kommer att möta behoven hos olika typer av bilköpare. I och med den nya modellen ”L” utvecklas 500 och växer för att än en gång tillgodose nya upplevelser och behov.

Med innerutrymme som en MPV kombinerat med känslan hos en liten SUV och de kompakta dimensionerna och effektiviteten hos en bil i B-segmentet, trotsar den nya Fiat-modellen konventionella skiljelinjer mellan de olika segmenten. Den kombinerar de typiska egenskaperna hos olika kategorier med syftet att skapa ett distinkt alternativ till de traditionella B- och C-segmenten.

Fiat demonstrerar med 500L än en gång sin kreativa anda. Den är en blandning mellan funktionalitet och känsla, har plats för fem personer och är 414 cm lång, 178 cm bred och 166 cm hög.

Den kommer att tillverkas i Fiats fabrik i Kargujevac i Serbien och 500L är den ”första bilen” för dem som inte nöjer sig med något mindre än italiensk stil, den mångsidighet som kommer av en funktionell design och motorer som sätter standarden för effektivitet.

Fiat 500L kommer att introduceras i Europa under sista kvartalet 2012. Motorutbudet kommer till en början att bestå av två bensinmotorer (TwinAir och 1,4 liter) och en turbodiesel (1,3 MultiJet II), tillsammans med den mest avancerade och toppmoderna tekniken från Fiat Group Automobiles.

/SLUT/

Annons
Annons
Rulla till toppen