Ingen permission för Geländewagen

Ingen verkar veta hur länge Mercedes tänker fortsätta bygga terrängklassikern G-klass. Snart skrivs kontrakt med Magna fram till 2020 – och efter det kan Geländewagen tillverkas i Östeuropa. Dessutom kommer en hybridversion och en ny AMG-motor.
Annons

Ingen permission för Geländewagen
Efter 33 års produktion har det ryktats friskt om att Mercedes G-klass ska läggas ned. Men om avtalet med Magna skrivs under fortsätter tillverkningen i åtta år till.

1979 fylldes tidningarna med Björn Borgs tennisvinst och SVT lanserade nymodigheten text-tv. Men framför allt började Mercedes producera Geländewagen, och trots tidigare rykten om nedläggning kommer nu uppgifter om att bilen ska fortsätta tillverkas till 2020. Det är 41 år sedan lanseringen!

Under åren har det ryktats om nedläggning flera gånger och senaste budet var att modellen skulle försvinna 2016. Men nu uppger branschtidningen Automobilwoche att Mercedes är på väg att skriva avtal med österrikiska Magna om tillverkning i ytterligare åtta år. Kravet är bättre ekonomiska villkor än de nuvarande.

Att tillverkningen fortsätter beror på ökad efterfrågan – i år säljs 8.500 bilar och under de kommande åren kan den siffran öka till 10.000 på grund av beställningar från militären. 

Om Mercedes inte får igenom avtalet med Magna kan tillverkningen istället ske billigare i Ungern. Även Magna överväger att börja bygga bilar i Östeuropa, närmare bestämt i en före detta Daewoo-fabrik i Warszawa som numera ägs av GM och polska staten.

Ingen permission för Geländewagen
Ansiktslyftning och nya AMG-versioner av G-klassen är på gång. Klicka för att läsa mer om nya G65 AMG!

Enligt Autoevolution planerar Mercedes just nu en hybridversion under utveckling, som ska lanseras under slutet av 2013. En bensinmotor på mellan tre och fyra liter kompletteras med en elmotor för att skapa den första ”Gröna Geländewagen” någonsin.

Lite närmare i tiden ligger ytterligare en ansiktslyftning av G-klassen. Resultatet får vi se på Genèvesalongen. Dessutom lanseras en G55 AMG som får Mercedes 5,5-liters V8 med dubbla turbo på 525 hästar och 700 Nm. Det ryktas också om en G65 AMG som ska tillverkas i begränsad upplaga med dubbelturbo-V12:an på 612 hästar under huven.

Annons
Annons
Rulla till toppen