Peugeot + GM = sant?

En fransk minister avslöjade i direktsänd radio att PSA-koncernen diskuterar ett samarbete med GM. Det handlar om att dela tekniker och motorer – och samtidigt erbjuda Citroën och Peugeot en väg in till Kinamarknaden.
Annons

Peugeot + GM = sant?
Peugeot 4008 och systerbilen Citroën C4 Aircross blir en viktig lansering för PSA-koncernen. Ett eventuellt samarbete med GM kan gynna båda företagen. Vad tycker du – låter det som en rimlig idé?

Snart kan det vara dags för ytterligare en allians i bilvärlden. PSA-koncernens vd, Philippe Varin, har informerat den franska regeringen om att det förs diskussioner med General Motors om att starta upp ett joint venture-samarbete. Det avslöjade Frankrikes arbetsminister, Xavier Bertrand, i en intervju på radiostationen Europe 1, enligt branschtidningen Automotive News.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att det inte rör sig om ett samgående, utan om ett samarbete där PSA och GM delar komponenter och motorer. GM:s satsningar på småbilar i Europa har inte varit helt lyckade, och där kan PSA-koncernen vara till hjälp. Som utbyte förväntas GM erbjuda Peugeot och Citroën ett effektivt sätt att komma in på den kinesiska marknaden. 

Peugeot + GM = sant?
Philippe Varin, vd för PSA-koncernen.

Det skulle minska PSA-koncernens beroende på den europeiska marknaden. Dessutom kan det bli tal om att återintroducera Peugeot och Citroën i USA.

”Ett partnerskap med GM låter rimligt, eftersom Peugeot och Opel inte har rätt volym. Peugeot befinner sig i en svår situation eftersom företag som Volkswagen och Renault-Nissan kan producera mycket högre volymer och därför har ett försprång”, säger Sascha Gommel, analytiker på Commerzbank.

Varken GM eller PSA vill kommentera ryktena närmare, men båda två uppger att diskussioner med andra företag förs kontinuerligt. PSA samarbetar just nu med Mitsubishi (med modelltrion Outlander/4007/C-Crosser samt ASX/4008/C4 Aircross) och med Toyota (med Aygo/107/C1).

Annons
Annons
Rulla till toppen