Nya Volvo V40 – äntligen officiell

Så kan vi då äntligen dra av täckelsen på Volvo V40. Nya V40 är laddad med teknik, har motorer upp till 254 hk (T5), modern inredning, är "självparkerande" och har förbättrad City Safety. Dessutom bjuder Volvo V40 på en världsnyhet.

Volvo V40 official Geneva

Volvo V40 får åtta motoralternativ och det blir inte enbart fyrcylindrigt, som en del fruktat. KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Starkaste motorn i nya Volvo V40 är T5-modellen med 254 hk och acceleration 0-100 km/h på 6,5 sekunder. Men de som vill köra snålt får också ett dieselalternativ som bara drar 3,6 l/100 km och har ett CO2-utsläpp på endast 94 g/km.

Sammanlagt ska Volvo erbjuda åtta motoralternativ, fem bensin och tre diesel – samtliga turbomatade. Volvos nya nomenklatur gäller och bensinalternativen T3, T4 och T5 ger mellan 150 – 254 hk. Det finns för övrigt två varianter av T4, en fyrcylindrig 1,6-liters (180 hk/240 Nm) samt 2,0-liters femcylindrig (180 hk/300 Nm). Även T5 erbjuds i två utförande med 213 hk/300 Nm (femcylindrig, 2,0 liter) samt 254 hk/360 Nm (femcylindrig 2,5 liter).

Dieselmotorerna benämns D2 (115 hk/270 Nm, 1,6 liter fyrcylindrig), D3 (150 hk/350 Nm, 2,0 liter femcylindrig) och D4 (177 hk/400 Nm, 2,0 liter femcylindrig). Någon "D5:a" med den effektnivå som vi är vana vid från de större modellerna syns inte till och det återstår att se om den hittar ner under huven på nya Volvo V40. Några hybridalternativ nämns inte heller, i skrivande stund.

Volvo V40 official Geneva

Volvo V40 är 437 centimeter lång och har en hjulbas på 264,7 centimeter. Det placerar V40 i mitten av C-segmentet, längre än Golf men kortare än Astra, till exempel. KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Mer information lär vi få reda på när Genèvesalongen öppnar och Volvo premiärvisar V40 för publik och media. Däremot berättar Volvo att V40 får start/stopp-teknik med bromsregenerering på samtliga transmissioner, både manuella och automatiska. Båda alternativen har sex växlar. De som vill fördjupa sig i de tekniska detaljerna kan läsa Volvos faktablad för V40 som pdf-dokument, klicka på länken för att ladda hem.

Måttmässigt blir nya Volvo V40 ganska välvuxen i C-segmentet med en längd på 437 centimeter. Bredden inklusive sidobackspeglarna anges till 204 centimeter och höjden är 144,5 centimeter. Hjulbasen – det vill säga avståndet mellan hjulaxlarna – är 264,7 centimeter. Bagagevolymen under insynsskyddet är som väntat inte så stort – 335 liter.

Volvos automatiska inbromsningssystem, "City Safety", är vidareutvecklat och hjälper föraren att undvika en kollision i hastigheter upp till 50 km/h (tidigare jobbade systemet upp till 30 km/h). Det laserbaserade systemet i V40 kan detektera fotgängare samt långsamtgående fordon och aktivt bromsa ner bilen vid risken för en kollision om inte föraren själv reagerar mot faran.

Volvo V40 official Geneva

Volvo har valt en modern instrumentering till V40 och även om vi inte fått det bekräftat ännu ser det ut som om "instrumenttavlan" består av en bildskärm. I så fall kan informationen ändras valfritt efter körsituationen. KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Ett annat säkerhetssystem i nya Volvo V40 är "Lane Keeping Aid", något som de flesta nog känner igen från Ford. Systemet kan avgöra om föraren dåsar till och gradvis glider över mittlinjen eller sidolinje. Först ges en varning för trötthet och om bilen är på väg att glida ur sin kurs används ett varningsljud och vibrationer i ratten för att "väcka" föraren. Om inte det hjälper kan servostyrningen själv lägga på kraft på ratten och räta upp bilen.

Servostyrningen kan även hjälpa till att fickparkera bilen med hjälp av "Park Assist Pilot", något som vi känner igen från till exempel Ford Focus. Volvo V40 är en av de sista modellerna som delar teknik med Ford och i fortsättningen har Volvo en friare situation där man helt fritt kan välja samarbetspartners.

Den världsnyhet som Volvo bjuder på i nya V40 är en exteriör krockkudde för fotgängare. Krockkudden blåser upp motorhuven i bakkant, vid vindrutans nedre kan, och ger därmed extra avstånd ner till den stumma yta som motorn utgör. Krockkudden sträcker sig också en bit upp mot A-stolparna för att ytterligare skydda en fotgängare. Mer information går att läsa i Volvos pressrelease, se rutan nedtill.

Volvo V40 official Geneva

Som vi kan se på den här bilden får nya Volvo V40 ett stort glastak som tillval. Öppningsbart? Mera tveksamt, men glastaket borde ge en luftig känsla till coupén. KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Volvo V40 faktablad pdf-dokument

De tekniska detaljerna för motorer, drivlinor och annat går att läsa i Volvos faktablad för nya V40. Klicka på bilden för att ladda hem som pdf-dokument.

Volvo V40 official Geneva

KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Volvo V40 official Geneva

KLICKA FÖR MEGASTOR BILD

Jag tycker att Volvo gjort en attraktiv modell i sitt segment. V40 kommer att sälja bra!
1226
159