GM samarbetar med Peugeot och Citroën

Nu är det klart: General Motors inleder ett strategiskt samarbete med Peugeot och Citroën för att dela teknik och motorer. Första gemensamma bilen kommer 2016. "Det här samarbetet skapar fantastiska möjligheter", säger GM:s vd.
Annons

GM samarbetar med Peugeot och Citroën
Under onsdagen kunde GM:s vd Dan Akerson och PSA:s styrelseordförande Philippe Varin skriva under samarbetsavtalet. Varken GM eller PSA tror att samarbetet genererar några större kostnadsbesparingar under de kommande två åren, men inom fem år ska 14 miljarder kronor sparas årligen. Första bilen som utvecklats gemensamt kommer 2016.

I förra veckan avslöjade en fransk minister att Peugeot och Citroën diskuterade ett joint venture-samarbete med GM, och nu står det klart att de båda biljättarna inleder en långsiktig allians.

Syftet är att få en bättre lönsamhet på den europeiska marknaden. Både Renault och PSA anser att biltillverkning i Frankrike är alldeles för dyrt, och GM:s småbilssatsning i Europa har inte varit helt lyckad. Det nya samarbetet ska ge både GM och Peugeot/Citroën möjlighet att växa i Europa, och kanske betyder det också att PSA får utnyttja GM:s försäljningskanaler i Kina.

GM samarbetar med Peugeot och Citroën
Redan nu samarbetar PSA med flera andra koncerner. Peugeot 4008 delar teknik med Citroën C4 Aircross och Mitsubishi ASX.

Samarbetet består av två delar. Dels ska de båda företagen dela plattformar, komponenter och motorer – men både PSA och GM ska fortsätta sälja sina konkurrerande modeller i respektive storleksklass. Dels bildas ett bolag där PSA och GM kan göra gemensamma inköp (av exempelvis transmissioner och motorer) för att pressa priserna. GM ska dessutom äga sju procent av aktierna i PSA-gruppen.

”Det här samarbetet skapar fantastiska möjligheter för våra två företag”, säger GM:s vd Dan Akerson, och tillägger att alliansen är viktig för att skapa lönsamhet för GM i Europa.

Den första bilen som utvecklats av både GM och PSA lanseras 2016. Det rör sig främst om små- och mellanklassbilar, familjebussar och crossovers.

Annons
Annons
Rulla till toppen