Koenigsegg Agera R blir ännu snabbare

Bilsalongen i Genève bjuder inte bara på vardagsbilar och familjefavoriter. Även Koenigsegg finns på plats för att visa upp en ansiktslyft version av Agera R. Mer kraft och nya kolfiberfälgar är de största nyheterna.

Kolfiberfälgarna kallas Aircore och har utvecklats av Koenigsegg. Enda metallbiten på hjulen är luftventilen – resten är en enda bit kolfiber.

Kolfiberfälgarna kallas Aircore och har utvecklats av Koenigsegg. Enda metallbiten på hjulen är luftventilen – resten är en enda bit kolfiber.

Den största uppdateringen är fälgarna, som numera är ihåliga och tillverkas i ett stycke kolfiber. Lättviktsfälgarna sparar 20 kilo ofjädrad vikt jämfört med konventionella aluminiumfälgar och har utvecklats av Koenigsegg själva. 

För att minska friktionen i motorn (och därmed förbrukningen) använder Koenigsegg också nanobehandlade cylinderfoder. Samtidigt har varvtalsstoppet ökats från 7.250 till 7.500 r/min vilket höjer effekten från 940 till 960 hästkrafter. Med etanol i tanken höjs effekten från 1.115 till 1.140 hästar.

Agera R får också fjädringssystemet Triplex som standardutrustning, som utvecklats tillsammans med Öhlins. Även antisladdsystemet KES är numera standard över hela linjen. Till de mindre förändringarna hör bakre delen av avgassystemet, som lättats för att diffusorn ska jobba effektivare, och nya "winglets" på sidorna som ger 20 kilo mer downforce vid 250 km/h.

Koenigsegg lanserade nyligen en omdesignad hemsida med en ny konfigurator – perfekt underhållning för alla oss som gärna drömmer om en Agera!

Koenigsegg Agera är min favorit bland superbilarna.
699
65