PREMIÄR: Vi provsitter Bentleys superlyxiga suv

Äntligen visar Bentley upp märkets viktigaste modell på mycket länge. Konceptet Exp 9F är en maffig suv med helt fantastisk interiör. Vi har provsuttit – och retat upp Bentleys personal...
Annons

PREMIÄR: Vi provsitter Bentleys superlyxiga suv
Konceptet Exp 9F bjuder enligt Bentley på en ”commanding driving position”, och vi kan absolut hålla med om att andra bilister lär flytta sig från vänsterfilen snabbast möjligt när Bentleys suv dyker upp.

Länge har det ryktats om Bentleys nya suv – och så här ser den alltså ut. På Volkswagenkoncernens pressevent visades Bentley Exp 9F upp, och även om det officiellt rör sig om en konceptbil (eller ”designstudie”) verkar bilen nästan helt produktionsfärdig.

Exteriören kan beskrivas som ”maffig”. Fronten och vecket längs sidorna inspireras av storebror Mulsanne. Men oavsett vad man tycker om utsidan, är det interiören som verkligen gör intryck.

Allt håller absolut högsta klass. Vissa detaljer hämtas från Mulsanne, men det mesta är nytt, och väldigt exklusivt. Infotainmentskärmen har förstorats och mitt framför föraren finns upp-och-ned-vända mätare med en högupplöst display mellan. Doften och känslan är supersolid – men när auto motor & sports utsände kommer lite för nära med all fotoutrustning rusar Bentleys monterpersonal snabbt fram och ryter till. En mer grundlig undersökning får bli av senare…

PREMIÄR: Vi provsitter Bentleys superlyxiga suv
Än så länge är Bentleys nya suv ett koncept, men för att öka försäljningen i Kina lär modellen sättas i produktion så snart som möjligt. auto motor & sports utsände fick en barsk åthutning när han kom för nära med sin fotoryggsäck – se, men inte röra!

Bentley Exp 9F är 4+1-sitsig vilket innebär att mittplatsen bak är relativt obekväm. Ett armstöd med kylskåp och champagneglas kan fällas ned.

”Utmaningen med teamet som designade interiören var att skapa en kupé som ger en blandning av lyx och funktionalitet. Resultatet är en lätt och luftig miljö”, säger Dirk van Bräckel, designchef på Bentley.

Än så länge avslöjar inte Bentley särskilt många tekniska detaljer, men vi gissar att en hel del komponenter kommer från trion Porsche Cayenne, Audi Q7 och Volkswagen Touareg.

Under huven finns dubbelturbo-W12:an på 600 hästkrafter och 800 Nm kombinerat med en 8-växlad automatlåda. Senare följer fler motoralternativ, till exempel dubbelturbo-V8:an från Audi S8 med cylinderavstängning, och kanske också en hybridversion.

Prisnivå? Från drygt 1,8 miljoner kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen