Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?

Både Hyundai och Kia visar nya kombiversioner av storsäljarna i30 och Ceed på Genèvesalongen. Båda blir miljöklassade och extremt viktiga på den svenska marknaden. Men vilken är bäst? Erik Söderholm sätter betyg.
Annons

Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Hyundai och Kia visar nya kombiversioner av storsäljarna i30 och Ceed på Genèvesalongen. Men vilken är bäst?

Koncernsyskonen Hyundai och Kia ligger ständigt högt upp i den svenska nybilsstatistiken tack vare i30 och Ceed. Nu släpps helt nya generationer av storsäljarna på Genèvesalongen. Hyundai i30 har vi redan provkört i halvkombiutförande, men femdörrarsversionen av Ceed är sprillans ny och att även kombiversionen skulle visas upp kom som en (positiv) överraskning. Vi fick chansen att snabbt provsitta båda två på mässgolvet.

Design
Om vi börjar med designen känns Kia Ceed fräsch och modern men vissa retar sig på att en del detaljer i princip är kopierade från andra märken. Strålkastarna ser ut att vara hämtade från E60-generationen av BMW 5-serie. Utseendet känns sportigare än i30 men sticker knappast ut. Det är heller inte tanken.

Hyundai är inne på samma linje men här finns ett tydligare designspråk (som kallas Fluidic Sculpture av Hyundai) – åtminstone fram. Bakpartiet är rätt tråkigt och liknar Ford Focus.

Hyundai i30–Kia Ceed: 0–1

Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Design. Hyundai i30–Kia Ceed: 0–1

Interiör och kvalitetskänsla
Insidan på Kia Ceed ser riktigt bra ut på bild, men kvalitetskänslan motsvarar inte riktigt utseendet. Knappar och rattar är enkla och rediga men den blanksvarta plasten drar ned intrycket – den känns billig och är känslig för tumavtryck. Instrumenten framför föraren är dock riktigt snygg med högupplöst färgskärm i mitten.

Navigationssystemet känns igen från övriga Hyundai- och Kiamodeller, men här kompletteras den av en mindre informationsskärm framför vindrutan, med billiga digitalsiffror och lampor. Inte särskilt exklusivt.

Hyundai leker inte lika mycket med färger och former utan känns mognare – kanske också tråkigare. Här finns ingen blanksvart plast. Instrumenten hämtas från i40. På det hela taget är i30 ett ordentligt lyft mot föregångaren, även på nära håll.

Hyundai i30–Kia Ceed: 1-1

Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Interiör och kvalitetskänsla.
Hyundai i30–Kia Ceed: 1-1

Utrymmen
Här är både Kia och Hyundai väldigt lika. Baksätet skiljer knappt alls, men är trots allt rymligare än i de tidigare modellerna och den låga kardantunneln uppskattas. Hyundai i30 kombi rymmer 528 liter – helt godkänt, men tyvärr har Kia inte avslöjat lastvolymen i Ceed kombi. Båda är lättlastade med enkel fällning av baksätet. Kupéutrymmet är väl tilltaget i båda två, och den ljusa klädseln i utställningsbilarna bidrar till en luftig känsla. Här blir det oavgjort.

Hyundai i30–Kia Ceed: 2–2

Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Utrymmen. Kia Ceed (bild på bagageutrymmet)-Hyundai i30 (bild på baksätet): 2–2

Hyundai är stilren – Kia är sportig
Både Hyundai i30 och Kia Ceed känns ordentligt mycket bättre än föregångarna, i alla fall efter vår korta provsittning på Genèvesalongen. Framför allt kvalitetskänslan är förbättrad och det syns att både Hyundai och Kia börjar hitta fram till ett formspråk. Vi väntar med spänning på en provkörning, framför allt av den nya direktinsprutade bensinmotorn på 135 hästar och dubbelkopplingslåda som förmodligen dyker upp i båda modellerna.

Summering:
Vårt första intryck
är att Hyundai vinner på enkelhet med stilren design medan Kia är det något sportigare (och roligare?) valet.

Foto: Erik Söderholm och United Pictures.

Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Summering: Kia Ceed är det sportigare alternativet.
Kia Ceed känns lite mer ”standardbil 1A” – dock en snygg standardbil. Kia gör gör övrigt ett stort nummer av att Ceed är utvecklad och byggd i Europa, och designen känns modern utan att sticka ut.
Bästa kombin: Hyundai i30 eller Kia Ceed?
Summering: Hyundai är det stilrena alternativet. De karaktäristiska led-strålkastarna på Hyundai i30 hämtas från i40.
Annons
Annons
Rulla till toppen