Här är årets hetaste gps-navigatorer

Ska du åka på bilsemester i sommar? Då är en gps-navigator helt oumbärlig för att slippa bläddra i kartböcker och svära över vägvalen. Här är hela listan på 2012 års hetaste modeller – både bärbara navigatorer och smartphone-appar.

På bilsemestern är det förstås trevligt med en gammal, hederlig vägatlas, som ger bra överblick. Men för att ta sig mellan A och B i knepiga trafiksituationer är en gps-navigator helt överlägsen.

Inför 2012 väljer några tillverkare att trycka in ännu fler funktioner i navigatorerna, medan andra istället väljer att pressa priserna på enheter med enkel teknik. Kom ihåg att köpa en gps med uppdaterade kartor, och gärna med möjlighet att förnya kartmaterialet senare.

Ett annat tips är filhållningshjälp, som finns på de något dyrare modellerna. Den fungerar ofta riktigt bra i stressiga korsningar.Garmin satsar på tv

Enklast och billigast är Nüvi 30, 40 och 50 med priser från 700 kronor. Nästa steg upp heter Nüvi 2400- och 2500-serien som har en ny navigationsmotor (Guidance 2), vilket betyder snabbare navigering och fler funktioner. Här finns också PhotoReal Junction View, som visar vägskyltar och vilken fil du ska välja i krångliga korsningar och 3D Traffic för att smita undan köerna. Priser från 1.500 kronor.

Längst upp bland Garmins modeller finns Nüvi 3400-serien som vunnit designpris för sin tunna design. Dessutom finns en smart skärm med "nyp-funktion" och 3D-byggnader. Priser från 2.500 kronor.

För dig som anser att en gps-navigator ska kunna mycket mer än att navigera borde Nüvi 2585TV för 2.800 kronor passa alldeles utmärkt. Den kan visa och spela in digital-tv (DVB-T) i formaten MPEG2, MPEG4 och H.264.

Om du köpt någon av Garmins nyare modeller kan den kopplas ihop trådlöst med din smartphone med hjälp av Garmin Smartphone Link. Den fungerar för Androidtelefoner och utnyttjar 3G-anslutningen för att gps-navigatorn ska visa aktuella trafikproblem, fartkameror och information från Eniro företagssök.Navigon har ny premiummodell

Nya toppmodellen Navigon 92 Premium Live har bland annat femtumsskärm i glas, filhållningshjälp, City View med byggnader i 3D, trafikinformation i realtid, varning för mobila fartkameror och parkeringshjälp. Dessutom finns Navigon Flow som ska göra användandet av tryckskärmen lite enklare. Kostar 3.500 kronor.

Navigon erbjuder också gps-navigering för iPhone, Windows Mobile och Android. Några av apparna har uppdaterats med bilder från Google Street View, filhållningshjälp och "trafikmätare" som ger en snabb bild av trafiksituationen. Pris från 500 kronor.Tomtom har stöd för Facebook

På prylmässan CES i Las Vegas visade Tomtom upp en uppdaterad iPhone-app med stöd för Facebook och Twitter. På så sätt kan användaren navigera till sina vänner, evenemang och platser på de sociala nätverken.Gamla kartboken funkar alltid

Navigationssystemen är fantastiska – om de inte glöms bort hemma i byrålådan. En vanlig kartbok räcker långt, och bidrar med en nyttig överblick som en gps-navigator inte klarar av. Dessutom finns flera nyttiga böcker för Europaresenären, bland annat Motormännens nya version av Upptäck Europa med bil.

Jag älskar navigatorerna – helt oumbärliga! (=gasa) Nej, jag kör men en vanlig, hederlig vägatlas! (=bromsa)
299
42