Lincoln MKZ får teknik från Ford Mondeo

Lincoln MKZ, som just nu premiärvisas i New York, bygger på samma grund som nya Ford Mondeo. Vi gissar därför på fyrhjulsdrift, hybriddrift, start/stopp-teknik, kraftfulla turbofyror och kanske också V6-motor på över 300 hästar. Dessutom uppblåsbara säkerhetsbälten!
Annons

Lincoln MKZ får teknik från Ford Mondeo
Lincoln MKZ är märkets första modell som designats av ett särskilt team i den nya designstudion. Utseendet har inte ändrats särskilt mycket jämfört med MKZ-konceptet som visades på Detroitsalongen i januari. Klicka för att komma till bildgalleriet!

Lincoln MKZ, som just nu lanseras på bilsalongen i New York, hämtar en hel del komponenter från Ford Fusion – vilket i princip är samma bil som nya Ford Mondeo.

Designmässigt är det svårt att känna igen Ford Fusion i Lincoln MKZ. Den senare ska vara ”mer premium” och får ett högre pris i USA. Designen beskrivs som ”vågad, men elegant”. I standardutrustningen ingår elektroniska stötdämpare med tre lägen medan ett 1,4 kvadratmeter stort och öppningsbart panoramatak finns som tillval.

Säkerhetsmässigt finns Lincoln Drive Control med antikollisionssystem, filhållningsassistent och uppblåsbara (!) säkerhetsbälten bak – se filmen nedan.

”Frontdesignen upprepas med den dramatiska, svepande formen på instrumentpanelen. På så sätt kopplas interiören och exteriören ihop på ett harmoniskt sätt. Tillsammans med den luftiga mittkonsolen skapar en komfortabel och funktionell interiör som ska locka yngre köpare till Lincoln”, säger designchefen Max Wolff.

Lincoln MKZ får teknik från Ford Mondeo
Lincoln MKZ hamnar i D-segmentet och blir en lyxigare variant av Ford Mondeo. ”MKZ representerar framtiden för Lincoln både stil- och innehållsmässigt”, säger Jim Farley, vice vd för Lincoln. Klicka för att komma till bildgalleriet!

Vid lanseringen kan MKZ-köparna välja medan tre motorer. Instegsmodellen får en 2,0-liters EcoBoost-motor på 240 hästar och 370 Nm (som redan finns i dagens Mondeo). Nästa steg blir en 3,7-liters V6 med 300 hästar och 375 Nm. Båda får 6-stegad automatlåda och framhjulsdrift som standard, och fyrhjulsdrift som tillval.

Även om förbrukningssiffrorna inte är officiella gissar vi att hybridversionen blir snålast. Den får en snål Atkinsonfyra på 190 hästar kombinerat med en elmotor (läs mer om Atkinson cycle hos Wikipedia genom att klicka på länken). Hybridmodellen får framhjulsdrift och steglös CVT-automatlåda.

Eftersom nästa Ford Mondeo och nya Lincoln MKZ hämtar komponenter från samma bygglåda är det ingen avancerad gissning att start/stopp-system, fyrhjulsdrift, hybridsystem och EcoBoost-motorer delas mellan systermodellerna. Kanske ska också V6-motorn på 300 hästar erbjudas i Mondeo? Vad tror ni läsare – finns det marknad för en 300 hk V6-motor i Mondeo? Kanske som en ny ST-modell?



Annons
Annons
Rulla till toppen