Fler snåla dieselmotorer hos Volvo

Volvo ansiktslyfter nästan hela modellprogrammet med uppdaterade dieselmotorer som blir rekordsnåla. Många modeller får miljöstämpel – inklusive D5-motorn med 215 hästar i S60. Dessutom lanseras tre nya säkerhetssystem.
Annons

Fler snåla dieselmotorer hos Volvo
Snålare dieselmotorer och nya säkerhetssytem är de största nyheterna i de uppdaterade Volvomodellerna, som börjar säljas före sommaren. Klicka för att komma till bildgalleriet!

Alla som vill ha en miljöklassad Volvo med dieselmotor har varit hänvisade till DRIVe-motorn på 115 hästar. Men inför modellår 2013 väljer Volvo att uppdatera S60, V60, V70, S80, XC60 och XC70 med flera snåla nyheter.

”De konventionella diesel- och bensinmotorerna fortsätter spela en stor roll i vår miljöagenda. De senaste två åren har Volvo sänkt koldioxidutsläppen för våra diesel- och bensinmodeller med 13 procent och inför 2013 kommer flera förbättringar”, säger Peter Mertens, ansvarig för forskning och utveckling på Volvo PV.

Volvo lanserar en ny femcylindrig dieselmotor på 2,0 liter med 136 hästar och 350 Nm i modellerna S60, V60, XC60, V70 och S80. Motorn kallas D3 och finns med automatlåda som tillval. Alla varianter utom XC60 D3 med automatlåda har start/stopp. Utsläppen med D3-motorn med manuell låda hamnar på mellan 114 och 119 gram, men uppgifterna för modeller med automatlåda och för XC60 D3 är ännu inte klara.

Den fyrcylindriga D2-motorn på 115 hästar finns kvar, och den går att kombinera med automatlåda med bibehållen miljöstämpel, eftersom utsläppen inte överstiger 119 gram. Även D4-motorn på 163 hästar och D5 med 215 hästar blir miljöklassad i S60, V60, V70 och S80 med manuell låda.

Fler snåla dieselmotorer hos Volvo
Klicka för att se en större detaljbild av nya D3-motorn.
Fler snåla dieselmotorer hos Volvo
Med Active High Beam växlar bilen själv mellan hel- och halvljus. Vi har testat helljusassistenten i en del BMW-modeller och inte varit helt övertygade. Det återstår att se hur bra Volvos system är.

Förutom uppdaterade motorer lanserar Volvo också tre nya säkerhetssystem: Road Sign Information som läser av vägskyltar och visar dem i en display, Active High Beam som automatiskt slår på helljuset och Tunnel Detection som slår på halvvljuset när bilen kör in i en tunnel.

Bland de mindre nyheterna finns ett gäng nya fälgar, uppdaterad grill med blanksvarta detaljer på V70 samt aluminiumdekor i fronten på S60 och V60.

De uppdaterade Volvomodellerna finns hos återförsäljarna före sommaren.

Fler snåla dieselmotorer hos Volvo
Så här ser utsläpssiffrorna ut för S60, V60, V70 och S80 med manuell låda. XC60 samt modeller med automatlåda följer senare.
Annons
Annons
Rulla till toppen