Lamborghini Urus – nya suven – avslöjad i förtid

Inte heller denna gång gick det att hålla bilen hemlig. Nu har vi de första bilderna på Lamborghinis suvmodell Urus. "Bara" ett koncept, men vad tycker du – ska Lamborghini sätta Urus i produktion?

Lamborghini Urus Beijing 2012 Auto Show

Lamborghini Urus får i sitt konceptutförande kameror istället för sidobackspeglar, återstår att se om det får följa med till serieproduktion. Inredningen är modern och Audi-prylarna lyser med sin frånvaro.

Sin vana trogen döper Lamborghini sina modeller efter något som har med tjurar att göra och nu är det dags att stifta bekantskap med "Urus", döpt efter en utdöd art av stora oxar. Lamborghini Urus skulle hållas hemlig till på måndag när Auto China 2012 öppnar i Beijing – men här är nu de första bilderna.

Som vanligt, höll vi på att säga, är det tjeckiska Autoforum.cz som på något underligt sätt kommit över bilderna. De har dock inte fått något pressmeddelande och därmed har vi inga faktauppgifter om konceptbilen Urus. Tidigare rykten pekar mot en V10-motor på runt 600 hk från Gallardo som kopplas till en automatlåda med minst sju växlar. Eller så lånar man in den åttastegade ZF-lådan som nu används av flera tyska och brittiska tillverkare.

Det verkar som om brittiska tidningen "EVO Magazine" har fått förtroendet att plåta Lamborghini Urus och i deras kommande nummer finns en artikel om konceptbilen. Rakt från tryckpressen verkar denna tidning ha hamnat hos "Cars UK" och de har lagt ut materialet på sin sajt. Där kan man utläsa att Audis nya biturbo-V8, som även Bentley använder, är det mest sannolika motoralternativet. Siffran 600 hk nämns, vilket intressant nog är ungefär samma effektnivå som vi förväntar oss från den motorn i kommande Audi RS6 (klicka för att läsa mer).

Konceptbilen är femdörrars, trots att många källor hävdat att bilen ska bli tredörrars. Kanske blir det aktuellt med båda varianterna när det är dags för serieproduktion. Startsträckan för Urus är ganska lång, Lamborghinis vd Stephan Winkelmann har själv hävdat att det kan handla om fem år – alltså kring 2017. Lamborghini Urus byggs på samma plattform som kommande Audi Q7, Porsche Cayenne, VW Touareg och Bentleys suvmodell Falcon (som den sannolikt döps till). Enligt Cars UK ska dock Urus bli 100 kilo lättare än sin "syskon", mycket tack vare ett flitigt användande av kolfiber.

Priset är förstås en senare fråga, men en gissning är att Lamborghini Urus hamnar någonstans kring två miljoner kronor. Vad tycker ni läsare – är det Urus rätt väg för Lamborghini?

 

Riktigt snygg, sätt igång och bygg Lamborghini!
355
276