Ford Ecosport leder ny offensiv i Kina

Ford ska blir störst på suvar i Kina och 15 nya modeller ska släppas före 2015. Först ut blir den fräcka konceptbilen Ecosport, som visas upp på bilsalongen i Beijing och ska byggas i Kina.
Annons

Ford storsatsar på den kinesiska bilmarknaden genom att lansera 15 nyutvecklade eller uppdaterade modeller före 2015. Därför visas tre nya suvar upp på Auto China i Beijing, som precis slagit upp portarna.

Andra generationen Ford Kuga visades upp redan på Genèvesalongen men begår nu sin Kinapremiär. Det gör också Ford Explorer Sport som hamnar i samma storleksklass som Jeep Grand Cherokee.

Men fräckast i Fordmontern är nya crossovern Ecosport, som visades upp på bilsalongen i Indien i januari. Nu blir den först ut i Fords stora modelloffensiv i Kina.

Ecosport baseras på Fiesta, men får högre markfrigång och uppdaterad design. Ford Ecosport är än så länge ett koncept, men serieversionen ligger förmodligen inte långt in i tiden. Ford Ecosport ska bli en ”global suv”, vilket bevisas av att den också ska tillverkas i Indien, Thailand och Sydamerika. Totalt ska bilen säljas på 100 marknader över hela världen.

Ford Ecosport leder ny offensiv i Kina
Lekfull och uppkäftig design ska locka unga köpare på omkring 100 marknader över hela världen. Klicka för att komma till bildgalleriet!

Låg förbrukning, fräck design och hög sittposition ska, i kombination med infotainmentsystemet Sync, locka en ung kundkrets som ska köpa sin första bil. Under huven finns den trecylindriga Ecoboost-motorn på 1,0 liter som ger 120 hästar och 170 Nm. Dubbelkopplingslådan Powershift finns som tillval. Fyrhjulsdrift verkar dock inte bli aktuellt.

Nya Ecosport blir alltså en viktig del i Fords ambition att bli störst på suvar i Kina, som är bilvärldens största marknad. För biltillverkare som söker snabb tillväxt i hela världen blir bilsalongen i Beijing årets viktigaste händelse.

”Ford ligger relativt långt efter i Kina jämfört med Volkswagen och GM. Vi har en del arbete kvar på världens största bilmarknad”, säger Mark Schirmer till Detroit News. Han påpekar att suv-marknaden enligt Fords beräkningar kommer fortsätta öka med mer än tio procent varje år.

Annons
Annons
Rulla till toppen