Opel förlorar inga jobb inför nästa Zafira

Nätet är fullt av rykten kring GM:s kommande besked om hur Opel ska bli lönsamt igen. Genom att dela modeller med Peugeot/Citroën (PSA) ska kostnader kapas, bland annat ska utvecklingen av nästa generation Opel Zafira flyttas till Frankrike - påstår tyska media. "Helt fel" säger nu Opels vd Karl-Friedrich Stracke.

Opel Zafira

Ska nästa generation Zafira utvecklas av fransmän? Kanske till och med byggas i Frankrike? Vi vet inte vad GM och PSA planerar ihop. Men man kan förmodligen göra bättre produktbilder än Opel. Vad gör bilen i vardagsrummet? Vad är det för boende? Hur kan människorna på bilden förknippas med en familjebuss? Frågorna är många... KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

I februari deklarerade General Motors och PSA – det vill säga Peugeot och Citroën – att man bildar en allians. Syftet är att dela utvecklingskostnader och plattformar för kommande modeller, där de första kan rulla ut till handlarna 2016. Gemensamma inköp ska också förbättra lönsamheten.

För bilbyggarna och ingenjörerna inom GM Europe var det knappast några goda nyheter. Ordet "besparingar" brukar vara liktydigt med nedskärningar och minskad personal, vilket resulterat i en intensiv ryktesspridning på nätet.

Första mötet för den chefskommitté som ska leda samarbetet inom alliansen skedde i onsdags, utan några officiella kommentarer om vad som blev beslutat. Men tyska medier har interna källor inom GM Europe som gärna delar med sig av sina farhågor och i torsdags kunde till exempel "Spiegel" och "Frankfurter Allgemeine Zeitung", FAZ, berätta att 300 ingenjörsjobb var hotade i Rüsselsheim.

Opels vd Karl-Friedrich Stracke GM Europe

Opels vd Karl-Friedrich Stracke dementerar att ingenjörer försvinner från Rüsselsheim.

Ett av de första projekt som alliansen GM/PSA ska börja med, enligt tidningsrapporterna, är plattformen för nästa generation Opel Zafira – som ska delas med motsvarande modeller hos Peugeot och Citroën. Arbetet med denna plattform flyttas från Tyskland till Frankrike, enligt Spiegel och FAZ. En del administrativa tjänster, 200 personer, ska dessutom flyttas till GM:s anläggning i Polen.

Tidningsuppgifterna fick Opels vd Karl-Friedrich Stracke att gå ut med en dementi under torsdagkvällen där han sa att inga jobb ska gå förlorade i Rüsselsheim som ett resultat av alliansarbetet mellan GM och PSA (se uttalandet i sin helhet i rutan nedtill).

Men om vi läser texten noga förnekar Karl-Friedrich Stracke inte att nästa Opel Zafira ska utvecklas i Frankrike (kanske till och med byggas där?). Opels bilbyggare har nog anledning att vara oroliga även i fortsättningen, tills GM ger konkreta besked på hur alliansarbetet och besparingarna ska utformas.

Opel Zafira
Bra att nästa Zafira utvecklas av fransmännen, de är bäst på små familjebussar.
53
57