Karim Habib blir BMW:s nya chefsdesigner

Efter ett kort gästspel hos Mercedes är Karim Habib tillbaka hos BMW och från 1 juni kan han titulera sig chefsdesigner. Karim Habib har bland annat designat 7-serien och Concept CS. Ska vi gissa att det blir ett försiktigare designspråk även i fortsättningen?
Annons

Karim Habib blir BMW:s nya chefsdesigner
Karim Habib börjar som BMW:s chefsdesigner 1 juni och svarar under Adrian van Hooydonk som är chefsdesigner för BMW Group.

BMW:s nya chefsdesigner Karim Habib, 42 år, har en brokig bakgrund. Habib föddes 1970 i Beirut, Libanon, men gick sedan i olika skolor i Iran, Frankrike och Grekland innan familjen flyttade till Kanada 1982. Designstudierna började på Art Center Europe i Schweiz och avslutades på Art Center College of Design i Pasadena i Kalifornien, en skola som format många av dagens chefsdesigners inom bilindustrin.

BMW uppmärksammade den unge talangen och förde honom först till deras designcenter i Kalifornien 1997 och året därpå till München där Karim Habib stegvis jobbat sig uppåt i hierarkin. Som teamchef för Advanced Design ledde han bland annat arbetet med nuvarande 7-serien och Concept CS (2007, som senare blev BMW 6-serie Gran Coupé).

Karim Habib värvades mars 2009 till Mercedes i Stuttgart och gjorde snabbt avtryck i form av konceptbilar som F800 Style (CLS).

Karim Habib blir BMW:s nya chefsdesigner
Hos Mercedes arbetade Karim Habib bland annat med konceptbilen F800. Mercedes var nog inte glada när han gick tillbaka till BMW efter bara två år.

Utflykten till Mercedes blev dock kortvarig och i mars 2011 var han tillbaka hos BMW som chef för exteriör design. Något som BMW säkert var tacksamma för då Karim Habib hunnit skaffa sig en god inblick i framtida Mercedesmodeller. Närmaste chef för Karim Habib är Adrian van Hooydonk som är designchef för BMW Group (BMW, Mini och Rolls-Royce) sedan början av 2009, då Chris Bangle lämnade BMW.

Hur Karim Habib kan påverka designen för BMW:s framtida modeller är svårt att sia om. De konceptbilar han gjort innehåller många djärva drag, samtidigt som exempelvis en seriemodell som 7-serien får sägas vara relativt konservativt designad.

Intresserad att veta mer om BMW:s designers genom åren? Då kan vi varmt rekommendera sajten ”BMWism.com” med det smittande mottot ”… for a non-boring life”. I det digra innehållet finns bland annat en (komplett?) lista över BMW:s designfolk (klicka för att hoppa dit).

Karim Habib blir BMW:s nya chefsdesigner
Nuvarande BMW 7-serie blev en ”återgång till det gamla”, jämfört med föregångaren som Chris Bangle designade. Bra eller dåligt?
Annons
Annons
Rulla till toppen