BMW Zagato Coupé – mer än ett koncept?

Bilutställningen Concorso d'Eleganza Villa d'Este är en av världens förnämsta och här debuterar BMW Zagato Coupé. BMW säger att Zagato Coupé bara är ett koncept, men kan vi hoppas att man gör som Aston Martin och bygger en liten serie – snälla?
Annons

 

Karossbyggaren Zagato har slagit sig ihop med BMW för att bygga en unik konceptbil – BMW Zagato Coupé. Och vilket tillfälle skulle kunna vara bättre att visa upp detta samarbete än Concorso d’Eleganza Villa d’Este, den exklusiva bilutställningen som varje vår arrangeras vid den norditalienska sjön Como.

Det är inte första gången BMW överraskar med något helt nytt på bilutställningen Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Ni minns nog den djärva BMW M1 Concept från 2008, liksom BMW 328 Hommage från förra året. Namnet Zagato och Concorso d’Eleganza Villa d’Este borde inte heller klinga alltför obekant eftersom det var här som Aston Martin visade upp sin V12 Zagato för publik och sen – som en reaktion från publiken – beslutade sig för att sätta bilen i produktion.

Kan vi då även hoppas på en serieproduktion av BMW Zagato Coupé? Något sådant nämns inte i BMW:s pressrelease för Zagato Coupé men bilen är ”gatlegal” och byggd för att kunna serieproduceras, helt enkelt för att Zagato och BMW tycker att det blir en större utmaning än att ”bara” bygga vilda konceptbilar. BMW har redan testat  Zagato Coupé på banan och är mycket nöjda med uppförandet.

 

Hur är då släktskapet mellan BMW och Zagato? Det finns faktiskt ett sådant, även om tråden är lite långsträckt. Efter andra världskriget behövde BMW komma igång med någon typ av produktion och köpte 1954 licensrättigheterna för en ”motorcykelbil” av Renzo Rivolta, grundaren av företaget Iso och dess storsäljare Isetta. Det resulterade i BMW Isetta, ett modellnamn som för övrigt varit aktuellt även i modern tid.

Barnbarnet till Renzo Rivolta, Marella Rivolta, är gift med Andrea Zagato, den tredje generationen som driver familjeföretaget, och hon har varit ansvarig för inredningen och färgsättningen av konceptbilen. Att projektet kunde komma igång var också ett resultat av att Zagatos chefsdesigner Norihiko Harada och Andrea Zagato varit vänner med BMW Groups chefsdesigner Adrian van Hooydonk sedan många år.

Designhuset Zagato och deras medarbetare har också varit inblandade i bilar som BMW 3200 Michelotti Vignale (1959), BMW 700 (1959), BMW 3200 CS Bertone (1962) och BMW M1 (1978). Att samarbeta med Zagato ännu en gång var enbart ett nöje, om man får tro den nytillträdde chefsdesignern Karim Habib:

”Att arbeta med Zagato var en fantastisk erfarenhet. Det är väldigt kul för oss att samarbeta med människor som delar samma passion för bra design och bilar,” säger Karim Habib. ”Det som gör den här bilen så speciell är den öppna och konstruktiva dialog som vi haft med Zagato där vi kunnat dra nytta av deras erfarenhet, yrkeskunskap och omisskännliga känsla för form. Alla dessa egenskaper sammantaget är det som skapade BMW Zagato Coupé.”

BMW Zagato Coupé – mer än ett koncept?
En typisk detalj för Zagato är att man utformar taket med två ”bulor”, ursprungligen för att få plats med hjälm under det låga taket. Men luftutsläpp, Zagato-logotyper och en mängd andra detaljer gör konceptbilen unik. Liksom bakluckan och bakpartiet.

I övrigt får vi inte reda på speciellt mycket om konceptbilen BMW Zagato Coupé. Några tekniska detaljer bjuds det inte på och vi kan bara anta att konceptet grundar sig på BMW Z4 Coupé sDrive35i. BMW Zagato Coupé rullar på 19-tumsfälgar med klassisk femekerdesign och en liten antydan av propeller – något som passar både BMW och Zagato.

Kulören på lacken är döpt till ”Rosso Vivace”, en speciell röd nyans som i olika ljusvinklar kan uppfattas som näst intill svart och hela vägen vidare till klarröd. Kulören byggs upp av en svart bas som får metallic silver dimmad över sig, följd av sex tunna lager av halvt genomskinlig röd lack och två lager klarlack på toppen.

Nu återstår bara att tjata på BMW på samma vis som bilentusiaster gjorde med Aston Martin när de visade upp sitt Zagato-koncept på Concorso d’Eleganza Villa d’Este . Kanske kan BMW Zagato Coupé bli verklighet? Du som vill läsa mer om BMW Zagato Coupé har en pressrelease tillgänglig (på engelska) som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Annons
Annons
Rulla till toppen