LISTA: 8 nya tekniker i din nästa bil

Backkamera, navigation och radarfarthållare har gjort livet lite bekvämare. Men det kommer mer – mycket mer. Här är åtta tekniker som slår igenom 2012 och som kan finnas i din nästa bil.

Antalet tekniska funktioner i dagens bilar är betydligt fler än för bara några år sedan. Flera biltillverkare jobbar just nu med nästa generation adaptiva farthållare och annan teknik som ska göra körningen bekväm, och som senare också leder till bilar som kör helt själva.

Men innan datorerna tar över körningen helt kan de i alla fall bidra till att göra den säkrare, roligare och bekvämare. Forbes har tagit fram en lista på åtta tekniker som kan finnas i din nästa bil.

Backup Collision Intervension

Backkameror har du redan hört talas om, även om de oftast inte finns i standardutrustningen ens på helt nya bilar. Infiniti tar det hela ett steg längre i crossovern JX35.

Här känner systemet av om du riskerar att krocka med rörliga objekt, som fotgängare eller cyklister, medan du backar. Om varningssignalen inte räcker bromsas också bilen automatiskt. Systemet fungerar inte bara rakt bakom bilen utan också åt sidorna.

Mittmonterad airbag

Antalet krockkuddar i nya bilar blir bara fler och snart är det dags för ännu en: den mittmonterade krockkudden mellan de främre passagerarna. Den ska minska risken för allvarliga skador vid sidokrockar. Finns i sjusitsiga suvarna Buick Enclave, Chevrolet Traverse och GMC Acadia.

Handsfreeöppning av bakluckan

Detta är ingen stor nyhet utan har funnits på bland annat Volkswagen Passat sedan flera år. Men funktionen blir allt vanligare – och billigare. Finns numera inte längre bara i kombibilar, utan också i Mercedes SL.

Trådlös laddning

Snart behöver du inte rota fram telefonladdaren medan du kör. Dodge Dart finns redan nu med trådlös laddning av mobiltelefonen och andra enheter, som läggs på en särskild laddningsplatta vid mittkonsolen eller i handskfacket.

Knappautomat

En trend som har kommit och gått sedan 1960-talet. Aston Martin DB9 är en av bilarna som dragit igång den senaste trenden, för att bidra till en renare design av mittkonsolen utan växelspak. Tekniskt sett behöver automatlådan inte längre någon växelspak – titta bara på den roterande "pucken" i Jaguar XF, på den elektroniska spaken i BMW 5-serie och på knappautomaten i Lincoln MKX. Plötsligt känns den gamla växelkulissen omodern.
 Röststyrning

En funktion som aldrig riktigt fungerat. Men sedan Apple lanserat den röststyrda assistenten Siri och Samsung visade upp motsvarigheten S Voice lär fler tillverkare följa efter. När telefonerna sedan kopplas in i bilen följer funktionen med till infotainmentsystemet. Att byta låt i musikspelaren eller ringa upp en kontakt borde bli betydligt enklare.

Men än så länge är röstassistenterna dåliga på att förstå svenska. Nissan har utvecklat en sms-assistent som läser upp textmeddelanden för att undvika att föraren ska läsa på skärmen, men inte heller detta system har stöd för svenska – ännu.

Nollgravitationsstolar

Jodå, du läste rätt. Nissan har utvecklat en ny bilstol till sedanmodellen Altima i samarbete med NASA. Nollgravitationsstolarna får en ny form med bättre stöd från bäckenet upp mot axlarna. Det ska minska muskelbelastningen och förbättra blodcirkulationen – vilket leder till en bekvämare resa och mindre risk för trötthet.

Antikrocksystem

Inte heller detta är längre någon världsnyhet. Bland annat Volvo har länge erbjudit Emergency Brake Assist. Men 2012 blir året då tekniken slår igenom på bred front och blir lika viktigt som antisladdsystem. Volkswagen Up är först i småbilssegmentet med ett antikollissionssystem – kanske kommer alla nya bilar som inte får systemet åtminstone som tillval kännas omoderna?

Bonus!

När det gäller att ta reda på vilka tekniker som finns i morgondagens bilar brukar Mercedes S-klass vara ett bra ställe att börja på. Nästa generation visas upp 2013 och får bland annat Magic Body Control – en kamera som filmar vägen framför bilen och anpassar fjädringen, trådlös uppdatering av Comandsystemet via internet och Frontbass – bashögtalare inuti sidodörrarna. Läs mer här!

Jag tycker det är viktigt att min bil har den senaste tekniken.
237
97