Uppdaterad: F1-förare krockade med lastbil

F1-testföraren Maria de Villota krockade under tisdagen med en lastbil efter en testkörning men hon ska nu vara vid medvetande och hennes tillstånd är stabilt.

Maria de Villota, Marussia, Formula 1

Det är Marussiateamets (fd. Virgin) testförare Maria de Villota som skadades efter en kollision med teamets biltransport. Hon körde en MR-01 för första gången på Duxfords flygfält i östra England. Den 32-åriga spanjorskan kördes till ett sjukhus i Cambridge. 

Ambulanspersonalen som administrerade första hjälpen och körde de Villota till sjukhuset rapporterar att hon ådragit sig "skador ansikte och huvud" men att hon var i stabilt tillstånd vid ankomsten till sjukhuset.

BBC:s reporter Chriss Mann var på plats och bevittnade olyckan sade att bilen hade kört ett varv när den "plötsligt accelererade in i bakdelen av lastbilen". Enligt Mann var det hjälmen som tog smällen. 

Detta var första dagen av två dagars planerat testande för Marussia. Teamet tog sig in i sporten under namnet Virgin 2010 men köptes under 2011 av det ryska bilföretaget Marussia och bytte därefter namn 2012. De ordinarie förarna under 2012 är Charles Pic och Timo Glock. 

Detta är första gången på 20 år som en kvinna agerar testförare i ett Formel 1-team och den 32-åriga spanjorskan har sagt att detta är hennes chans att ta steget upp i Formel 1.

Marussia sade i ett uttalande under onsdagen: "Efter en nästan dygnslång operation för att ta hand om de allvarliga huvud- och ansiktsskador som Maria ådragit sig kom hon i dag ut från operationssalen. Hennes tillstånd är fortfarande kritiskt men stabilt. På grund av hennes svåra skador har hon tyvärr förlorat sitt högra öga."

De hälsar vidare att de tackar för allt stöd och alla lyckönskningar för Marias tillfrisknande.

Källa: BBC och Marussia F1 Team