Gran Turismo Polonia satte publikrekord

Öppningsceremonin av Gran Turismo Polonia lockade över 60.000 åskådare. Som vanligt stängdes en av gatorna mitt i stan av och byggdes om till racingbana. Se bildgalleriet här!
Annons

Gran Turismo Polonia satte publikrekord
Klicka för att komma till bildgalleriet!

När Gran Turismo Polonia invigdes skedde öppningsceremonin på en avstängd motorled i Poznan, som byggdes om till en temporär racingbana. Fyra filer i varje riktning, och 1,6 kilometer lång. Totalt införskaffades nästan fyra kilometer kravallstaket för att säkra banan, och över 500 funktionärer och poliser hjälpte till med att hålla tillställningen säker.

Under öppningsceremonin fick alla deltagare prova på att ge järnet på stadsbanan inför enorma mänder publik. Snabbast var utan tvekan Jens Sverdrup med en Koenigsegg CCX. Över 300 km/h på mätaren inne i stan måste vara något slags rekord. Räddast av alla var utan tvekan Peter Ternström som satt passagerare med Jens.

”En oerhört mäktig upplevelse att köra in i stan och mötas av århundradets folkmassa. Jag har aldrig sett så mycket folk, någonsin”, säger Sophie Ljungqvist.

60.000 i publik är en hel del. Som jämförelse har Nordens största arena – Ullevi i Göteborg – kapacitet för 43.000 i publiken. Gran Turismo Polonia drog alltså nästan 20.000 mer.

Måndag, tisdag och onsdag spenderades på racingbanan Tor Poznan och i onsdags var det avslutningsfest på hotellet. Lobbyn på Andersia Hotel byggdes om till ett diskotek, och 1.200 (!) människor stod i kö för att komma in på festen och mingla med deltagarna. Århundratets fest alltså.

”Hela Polenresan har nått bisarra proportioner. Volymkontrollen går normalt till 10, men på Jens och Peters förstärkare går det tydligen att skruva till 11”, säger Ronnie Gustafsson.

Som vanligt läggs mycket tid på små detaljer. Under öppningsceremonin hängdes det ut Gran Turismo Polonia-banderoller på kravallstaketet runt stadsbanan. Varje banderoll hade ett personligt budskap till någon av deltagarna. Som t ex ”Bjorn Lagercrantz is a stekare” eller ”Jarmo Järvinen loves sauna”. Det fanns också andra exempel på budskap, som den här under:

Gran Turismo Polonia satte publikrekord
Klicka för att komma till bildgalleriet!

Roligast var nog bankomaten utanför hotellet. En temporär bankomat hotellet satt upp för att kunna hantera den enorma mängd kontanter som förväntades under avslutningsfesten. Den hade, tillsammans med leverantören av bankomaten, tweakats med två förändringar i menysystemet.

Fick du ut pengar så visades meddelandet ”Spend it in the spirit of Gran Turismo”. Fanns ej täckning på kontot fick du beskedet ”No Gran Turismo for you”. En typ av humor som är typisk för Gran Turismo Events och ständigt närvarande under varje event de producerar.

• Vill du också vara rockstjärna en helg? Häng med till Estland i augusti! Nästa event är Gran Turismo Baltica, i Estland. Ett arrangemang som flyttats från juli till 24–30 augusti.

• Längtar du tillbaka till Nürburgring? En hardcore-version av Gran Turismo Nürburgring i våras – Gran Turismo Nürburgring EVO den 16–18 september. Anmälan öppen nu.

Annons
Annons
Rulla till toppen