PSA förlorar två miljarder i månaden

Att PSA, Peugeot och Citroën, har det ekonomiskt kämpigt har stått klart länge. Men nya uppgifter visar att PSA förlorar närmare två miljarder kronor i månaden. Franska regeringen ställer tuffa krav för att hjälpa till och stoppa blodflödet. I nästa vecka ska en "räddningsplan" presenteras.

PSA Thierry Peugeot

Krisen är mycket värre för PSA än man trott. Företaget förlorar 200 miljoner euro per månad och nu krävs det radikala grepp för att få stopp på blodflödet. Styrelseordförande Thierry Peugeot, som tillsammans med sin familj är den största ägaren, möter regeringen på fredag.

Den ekonomiska osäkerheten i Europa fortsätter att påverka bilförsäljningen negativt. PSA-koncernen, det vill säga Peugeot och Citroën, har länge brottats med lönsamhetsproblem och eurokrisen har förvärrat läget.

Francois Hollande

Francois Hollande gick i taket när PSA meddelade att de ska säga upp 8.000 anställda.

För att förbättra likviditeten har PSA sålt sitt huvudkontor i Paris för strax över två miljarder kronor, bildat allians med GM för framtida gemensamma modeller och nu senast meddelat att man 2014 ska lägga ner Aulnay-fabriken utanför Paris och säga upp 8.000 anställda.

Några fabriksnedläggningar vill nya presidenten Francois Hollande inte veta av och den franska regeringen kräver nu att PSA upphör med sina aktieutdelningar innan det kan ens bli tal om några statliga stimulansåtgärder. Uppgifter i franska media berättar att PSA:s förluster nu uppgår till astronomiska 200 miljoner euro per månad (1,8 miljarder kronor). Den operativa förlusten för PSA under första halvåret beräknas bli 700 miljoner euro.

Läget för PSA blir alltså snabbt sämre och franska regeringen väntas presentera en "räddningsplan" den 25:e juli som ska skydda jobben i den franska bilindustrin. I det paketet kan det ingå miljöbilsstimulanser för att öka på bilförsäljningen men det blir inte några nya skrotningspremier, det har franska regeringen redan klargjort. PSA:s styrelseordförande Thierry Peugeot möter franska regeringen på fredag (20 juli) för att diskutera villkoren för ett eventuellt stimulanspaket.

PSA har varit i kris förut, men alltid klarat sig. De fixar problemen även denna gång.
131
126