FILM: Gran Turismo Gotland 2011

Filmen från Gotland är en orgie i exotiska sportbilar, underbar drifting av Fredrik Borgegård med en Nissan GT-R och en Koenigsegg CGT som ger järnet på banan. I år flyttar arrangemanget till Estland!
Annons


Ett av de mest spektakulära arrangemangen någonsin för superbilar på Gotland var utan tvekan Gran Turismo Gotland 2011. Över 80 exklusiva bilar, varav två Koenigsegg(!), tog färjan till ön och stannade en vecka i slutet av juli förra året. En del av hamnen gjordes om till norra Europas dyraste parkering. Man byggde även ett VIP-område mitt i stan som bara deltagare fick tillgång till. Trots det blev alla småglin med pappas kreditkort för mycket för somliga deltagare.

I år flyttas arrangemanget till Estland – och en helt ny bana!

FILM: Gran Turismo Gotland 2011

”Gotland Ring ligger långt ute i ödemarken. De flesta svenskar har redan kört där flera gånger. Vår uppgift som arrangör är att få våra deltagare att lyfta blicken och uppleva helt nya saker. Därför väljer vi Estland istället för Gotland i år”, säger Jens Sverdrup från Gran Turismo Events

Arrangemanget flyttas alltså från Gotland till Estland. Och från juli till 24-30 augusti. I år samlas nu samma gäng i Värtahamnen och tar färjan Estland för Gran Turismo Baltica.

”Ska vi ändå åka färja, varför inte göra det ordentligt – och åka hela vägen över Östersjön? Dessutom till en riktig bana som inte ligger långt åt tjotahejti? En bana ingen någonsin har kört på förut?”, frågar Björn Lagercrantz och tillägger ”Pärnu är dessutom ett mycket trevligare ställe än Visby”.

Europas nyaste bana

I Pärnu finns Europas nyaste bana – Audru Ring. En bana som precis är färdigställd och ska invigas med hjälp av Gran Turismo Events den 26 augusti. Deltagarna blir alltså först ut, med pompa och ståt, på en sprillans ny anläggning.

”Gotland Ring är en kul bana, men jag testar hellre något nytt. Estland är dessutom ett fantastiskt roligt ställe, och Pärnu är världsklass. Extremt skönt att slippa småglinen med pappas kort i Visby”, säger Stefan Annell som kör Porsche GT2

”Tor na Gotlandi byl dobry. Ale te dzieciaki z Sztokholmu w Visby byly kurwa nie do wytrzymania. O malo ich wszystkich nie zajebalem butelka z Szampana. Duzo lepiej jechac do Estonii. Moge tam dojechac nawet bez tych cholernych promow z Polski. And thats all I have to say in this matter” avslutar Maciej Siedlewski som kör Viper GTS och kommer från Polen.

Färja från Stockholm 24 augusti. Hemma igen 30 augusti.

60 platser är bokade på färjan från Stockholm till Tallinn den 24 augusti. Cirka 20 bilar ansluter från Estland, Finland, Polen och Ryssland. Kanske till och med någon från Vitryssland(!) och Ukraina. Detta minst sagt internationella gäng ägare av superbilar kommer få uppleva samma upptäckaranda som de som åkte med till Gran Turismo Polonia första året – 2005. De får prova något helt nytt. I ett land i det forna östblocket. Kombinationen är oslagbar.

FILM: Gran Turismo Gotland 2011

Pärnu is the shit

Efter att färjan anlänt i Tallinn så tar de motorvägen till kuststaden Pärnu. Pärnu var forna Sovjetunionens egna lilla Kommunist-Saint-Tropez (tillsammans med Odessa och Krim-halvön). I Pärnu har det badats och festats och badats och festats och badats och festats sedan 1800-talet. Staden är fortfarande en extremt populär sommardestination för hela regionen.

Vi bor på Strand Hotel, ett fyrstjärnigt hotell nära stranden. Hotellet är ett av de bästa i Pärnu och liknar ett rymdskepp. En gång i tiden tjänstgjorde det som hotell & konferensanläggning(!) för det fruktade KGB. Idag är det helt nyrenoverat och hyser även Pärnus bästa nattklubb. Nära och bra alltså.

FILM: Gran Turismo Gotland 2011

Under sommarhalvåret beger sig hela den baltiska eliten till Pärnu för att koppla av och dricka öl. I slutet av augusti får de konkurrens av 80-talet superbilar och dess ägare.

Ta med frugan och kidsen

Den svenska sommaren har regnat bort. Igen. Men i Pärnu skiner solen nästan alltid och det finns en jättelång strand. Det betyder att du kan ha kul med grabbarna på banan medan frugan gör trista saker med barnen. Som att leka på stranden eller köpa ytterligare en glass.

Ju galnare idé, desto större intresse

”Det verkar som att ju galnare idé vi kommer på, desto större intresse att hänga med. Folk söker sig till äventyr. Och Estland och Pärnu kommer bli ett riktigt äventyr. Precis som första året vi åkte till Polen”, avslutar Jens Sverdrup.

Av de tillgängliga 60 färjeplatserna är många redan bokade. Är du sugen på äventyr i öst så bokar du idag.

>> Jag vill ha äventyr och följa med till Estland i augusti.

Annons
Annons
Rulla till toppen