Polisen: ”Bilinbrotten har minskat”

De senaste åren har antalet bilinbrott minskat rejält, enligt Lars Lundmark på polisen i Västerbotten. Men Göteborg ligger fortfarande dåligt till – trots flera kampanjer.
Annons

Polisen:
Enligt både polisen och Brottsförebyggande rådet har antalet bilinbrott och bilstölder minskat – men Göteborg ligger fortfarande fyra gånger högre än många andra städer. Foto: Twanda Baker/Creative Commons/Flickr.

Att det sker fler bilinbrott i centrala Göteborg än i Nordmaling är inte konstigt. Även om vi sätter antalet bilinbrott och bilstölder i relation till antalet invånare är det inte underligt att det sker ungefär 50 gånger fler bilinbrott i Göteborg än i Nordmaling.

Men vissa skillnader är svårare att förklara. Varför är till exempel antalet bilinbrott dubbelt så hög i Norrbotten som i Västerbotten (871 mot 402 bilinbrott per 100 000 invånare)?

”Själva inbrotten har inte minskat så mycket, det är bilinbrotten som minskat dramatiskt. Jag kan inte påstå att vi jobbar på något speciellt sätt, utan Västerbotten är helt enkelt förskonade från den brottslighet som många andra har. Umeå är överlägset störst men även där är brottsligheten väldigt låg”, säger Lars Lundmark, chef på enheten brottssamordning som jobbar med seriebrottslighet i Västerbotten.

Han säger att de bilar som stjäls i Västerbotten oftast är av typen ”risig Saab 900”, som går att köra med en skruvmejsel.

”Under många år har svensk polis inte utrett den här typen av mängdbrott. Förhoppningen är att uppklaringen ska öka med de nya möjligheterna med dna-prov. Vi måste tillbaka till brottsplatsen och göra undersökningar. När jag började som polis togs varje bil in till roteln för undersökning.”

Lars Lundmark säger att polisen är på god väg att lösa en större andel av bilinbrotten.

”Polisen jagas ofta av massmedia, man kräver resultat. Jag har jobbat som polis i nästan 35 år och jag kan säga att snart är vi tillbaka där vi var. Vi har ganska dramatiskt ökat antalet poliser. Jag tror att vi blir bättre, men det tar några år. Bilsidan har vi inte jobbat med på många år. Nu är vi på väg tillbaka, det görs stora satsningar på mängdbrott och det märks”, säger han.

Polisen:
”Töm bilen själv” är en klassiker i bilstöldssammanhang.

Antalet inbrott och stölder ligger mycket högre i centrala Göteborg än i andra större städer. Det har många förklaringar enligt Anders Fahlgren, biträdande stabschef på polisen i Stor-Göteborg.

”Framför allt är det att vi har Liseberg dit väldigt många turister åker. Många är på genomresa, har mycket stöldbegärlig egendom i bilen, man packar bilen full på resan. Vi har många personer som kommer tillfälligt till Göteborg och nära till E6:an, så det är svårt att vara långsiktig.”

Anders Fahlgren påpekar dock att antalet bilbrott har minskat de senaste åren, men turisterna som åker genom Göteborg på väg till eller från Danmark eller Norge kan vara lätta byten för inbrottstjuvar på en obevakad parkeringsplats.

Under våren har polisen i Göteborg haft en ”töm bilen själv”-kampanj och informerat om riskerna med att lämna bilen obevakad och full med semesterpackning. 

Tror du att antalet bilkapningar och bilrån ökar när bilarnas stöldskydd blir bättre?

”Riskerna med ett bilrån är mycket större, straffvärdet är också större. Jag tror det fortfarande är vanligare att lura till sig bilen, till exempel vid en provkörning eller när man ska hyra bil. Jag upplever inte att vi har många bilrån i Göteborg, det är ingen ökande trend, men visst händer det då och då.”

Annons
Annons
Rulla till toppen