Ford satsar en miljard på elbilar

Ford ska lansera fem nya elbilar och hybrider det kommande året – bland annat Fusion Hybrid, som ska bli "världens snålaste mellanklassare" och som kanske kommer till Sverige i form av nya Mondeo.

Ford Fusion säljs redan i USA, och kommer till Europa i höst som nya Mondeo. Strax därefter följer både en hybrid och en laddhybrid.

Ford Fusion säljs redan i USA, och kommer till Europa i höst som nya Mondeo. Strax därefter följer både en hybrid och en laddhybrid.

Även om du inte övertygad om elbilarnas förträfflighet, verkar Ford vara det. 1.000 ingenjörer jobbar med elbilar, många av dem i ett helt nytt elbilscenter i Dearborn, Michigan. Det ska snabba upp utvecklingen av nya elbilar "med 25 procent", enligt Ford.

Totalt är elbilssatsningen värd 945 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla nya batterier som ska ge bättre räckvidd. Testanläggningen för batterier blir dubbelt så stor till 2013.

"De goda nyheterna för kunderna är att de inte bara får mer att välja på, utan också snabbare tillgång till Fords senaste och bästa teknologier för att sänka förbrukningen i bilarna", säger Joe Bakaj, vicechef för Ford Powertrain Engineering.

Ford Focus Electric ska sno kunder från Nissan Leaf.

Ford Focus Electric ska sno kunder från Nissan Leaf.

Nästa generation el- och hybridbilar ska bli 30 procent billigare att tillverka för Ford, vilket kanske kan betyda att priserna sänks – dock inte med så mycket som 30 procent. Fem nya helt eller delvis eldrivna bilar ska lanseras under det kommande året.

Focus Electric började produceras sent 2011. Här skryter Ford om att laddtiden bara är hälften så lång som för Nissan Leaf: fyra timmar.
C-Max Hybrid som blir "snålare och billigare än Toyota Prius V".
• C-Max Energi: en laddhybrid som lanseras i höst med en räckvidd på 88 mil.
Fusion Hybrid: kan också dyka upp som Mondeo Hybrid här i Sverige.
• Fusion Energi: laddhybrid på samma tema som C-Max Energi. Produktionen startar under slutet av året. Ska bli "världens snålaste mellanklassbil".

Helt rätt av Ford att satsa på elbilar och hybrider.
142
37