Trafikverkets hemliga plan

Svenska bilförare kör för fort och det ska Trafikverket sätta stopp för genom att chocka bilisterna med 1.000 nya fartkameror. Dessutom sänks hastighetsgränsen på tusentals mil av nuvarande 90-väg till 80 km/h. Vad tror du – leder det till ökad säkerhet?
Annons

Trafikverkets hemliga plan
De svenska fartkamerorna går förmodligen redan med ”vinst”, senaste siffrorna visar på totalt 671 miljoner kronor i intäkter i form av ordningsböter under 2009. Men skulle fler liv kunna sparas på annat sätt? Foto: Lars Lindström.

Ska man uppnå någon effekt är det chockverkan som gäller. Så resonerar Trafikverket och på det kommande trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand, i september, ska trafikforskare diskutera hur bilisterna ska förmås sänka hastigheten.

Enligt nya siffror från sommarens trafik har genomsnittshastigheten ökat igen. Det är en liten ökning på knappt en procent men enligt Trafikverket är det ett allvarligt trendbrott. Varje kilometer som snitthastigheten ökar skördar 25 liv årligen, enligt Trafikverket.

Enligt Svenska Dagbladet, SvD, är Trafikverkets plan att sätta upp minst 600 nya fartkameror de närmaste åren. Fartkamerorna – som Trafikverket envisas med att benämna som ”livräddare” – är effektiva för att få ner hastigheterna och i år har 52 nya kameror satts upp.

Trafikverkets hemliga plan
Är det bara sänkta hastigheter som räddar liv? Trafikverket är övertygade men vad tror du själv?

”Vi måste spänna musklerna igen,” säger Ylva Berg, samordnare på Trafikverket, i sin kommentar till SvD. Ylva Berg menar att det är hastighetssänkningen som varit själva grunden för att dödsolyckorna minskat från runt 450 personer för tio år sedan till att idag ligga strax över 300 personer årligen.

”Som bilförare upplever du ingen skillnad på några kilometer i timmen, men man går snabbt från överlevnadsbart vid en olycka till icke-överlevnadsbart,” säger Ylva Berg till SvD.

Enligt Trafikverket klarar moderna bilar frontalkrock i 80 km/h, men inte mer. Därför är målsättningen att sänka hastighetsgränsen på många 90-vägar till 80 km/h. För att bilisterna ska efterleva de lägre hastighetsgränserna behövs fartkameror, anser Trafikverket. Redan idag kör varannan bilist för fort och internationellt sett är svenska bilister dåliga på att efterleva fartgränserna, näst sämst i Europa.

Vad tror ni läsare – är det bara sänkt hastighet som räddar liv? Och kan de positiva trenden med allt färre dödsolyckor enbart handla om hastighet? Fältet för kommentarer står till ert förfogande!

Annons
Annons
Rulla till toppen