Apple lanserar gps-navigation för bilen

Bilnavigering för iPhone och iPad blir både enklare och billigare när Apple lanserar en ny app med navigering för bilar.
Annons

Apple lanserar gps-navigation för bilen
Bilnavigering med iPhone blir enklare när den nya kartappen släpps senare i september.

Under onsdagkvällen lanserade Apple nya iPhone 5, som får sjätte versionen av operativsystemet iOS. Hittills har den inbyggda kartappen i iPhone haft ett dåligt stöd för bilnavigering, och därför har tredjepartsutvecklare som Navigon och Tomtom sålt separata navigationsappar.

Men i iOS 6 ingår en ny kartapp, som utvecklats av Apple. Där finns bilnavigering enligt principen ”turn-by-turn”, precis som i en vanlig gps-navigator. Även röstinstruktioner, 3D-vy och trafikinformation i realtid finns.

Än så länge är det inte klart om appen laddar ned kartorna till telefonen, som i Nokias motsvarighet, eller hämtar dem via mobilnätet när de behövs. På utlandssemestern blir det ofta dyrt att surfa i mobilen, så kom ihåg att kolla med din operatör innan du kör igång bilnavigeringen på bilsemestern.

Den nya kartappen finns alltså inbyggd i iOS 6, som går att ladda ned den 19 september. Den fungerar med iPhone 4S, New iPad och iPad 2 – men inte med iPhone 4. Köper du en ny iPhone 5, som lanseras den 28 september, levereras den med iOS 6 och kartappen redan från början.
 

Annons
Annons
Rulla till toppen