Apple lanserar bilnavigation för iPhone

Bilnavigering för iPhone och iPad blir både enklare och billigare när Apple lanserar en ny app med navigering för bilar.Bilnavigering med iPhone blir enklare när den nya kartappen släpps senare i september.

Bilnavigering med iPhone blir enklare när den nya kartappen släpps senare i september.

Under onsdagkvällen lanserade Apple nya iPhone 5, som får sjätte versionen av operativsystemet iOS. Hittills har den inbyggda kartappen i iPhone haft ett dåligt stöd för bilnavigering, och därför har tredjepartsutvecklare som Navigon och Tomtom sålt separata navigationsappar.

Men i iOS 6 ingår en ny kartapp, som utvecklats av Apple. Där finns bilnavigering enligt principen "turn-by-turn", precis som i en vanlig gps-navigator. Även röstinstruktioner, 3D-vy och trafikinformation i realtid finns.

Än så länge är det inte klart om appen laddar ned kartorna till telefonen, som i Nokias motsvarighet, eller hämtar dem via mobilnätet när de behövs. På utlandssemestern blir det ofta dyrt att surfa i mobilen, så kom ihåg att kolla med din operatör innan du kör igång bilnavigeringen på bilsemestern.

Den nya kartappen finns alltså inbyggd i iOS 6, som går att ladda ned den 19 september. Den fungerar med iPhone 4S, New iPad och iPad 2 – men inte med iPhone 4. Köper du en ny iPhone 5, som lanseras den 28 september, levereras den med iOS 6 och kartappen redan från början.
 

Jag använder min mobiltelefon som gps-navigator.
191
88