WRC: Hyundai samtalsämnet när Ford och Latvala vann

Ford och Jari-Matti Latvala bröt Citroëns segersvit och vann Rally Wales komfortabelt men den stora nyheten i rallyvärlden är att Hyundai strax ska tillkännaga sitt intåg i Rally-VM, WRC. Hyundais nya rallybil, Hyundai i20 WRC, premiärvisas i Paris om någon vecka.

Glada vinnare - Fords Jari-Matti Latvala med kartläsaren Mikko Antilla under prisutdelningen i Rally Wales där Ford äntligen bröt Citroëns segersvit i VM.

Citroën och Sebastian Loeb är sedan flera år synonymt med VM-titlar och segrar men på Ford-teamets hemmaplan kunde Jari-Matti Latvala äntligen hålla fransmännen stången. Finländaren Latvala tog över ledningen tidigt i rallyt och höll den säkert ända in i mål.

Bakom Latvalas blå Ford var det dock frisk kubbning mellan Citroëns Sebastien Loeb och Fords Petter Solberg som bytte placering under rallyt. Länge låg Solberg tvåa men Loeb lyckades sista dagen pressa sin Citroën förbi och nypa andraplatsen med några sekunders marginal.

Det stora samtalsämnet i den innersta kretsen i Rally-VM i Wales var emellertid att det lite överraskande beskedet Hyundai ska göra entré i Rally-VM med början redan nästa år. Utvecklingen av den nya rallybilen, baserad på Hyundai i20, har pågått i största hemlighet i Hyundais tekniska center i Tyskland en tid och presentationen av den nya rallybilen sker på Paris Bilsalong om någon vecka.

Med Hyundais plan att börja tävla igen, tio år efter att märket drog sig ur VM, är antalet tillverkare i VM uppe i fyra stycken (Citroën, Ford, VW, Hyundai) men insiders i Rally-VM vet att även Toyota förbereder sitt intåg, sannolikt till 2014 års säsong. Hos Toyota Motorsport i Köln snurrar redan en 1,6-liters rallymotor i testbänken och källor inom Toyota Motorsport bekräftar att en budget för ett VM-deltagande är beslutad.

Med ny promotor, fyra tillverkare (och kanske även malaysiska Proton i VM) samt nya TV-avtal börjar alltså Rally-VM resa sig ur den kris som drabbat sporten de senaste åren.

Senast Hyundai gästade Skandinavien i VM-sammanhang var Finlands VM-tävling där Juha Kankkunen visade hur högt man kan hoppa med en rallybil från Korea...

Skönt att Rally-VM håller på att tillfriskna. Nu vill vi se några svenska förare i VM också
171
3