Familjefight: Toyota Verso mot Kia Carens

Toyota Verso har fått en uppdatering med samma designspråk som lillebror Auris. Samtidigt lanserar Kia en helt ny och sjusitsig Carens. Vem vinner?

Toyota Verso tillverkas i Turkiet. Försäljningsmålet ligger på 50.000 bilar årligen, vilket betyder en marknadsandel på fem procent.

Toyota Verso tillverkas i Turkiet. Försäljningsmålet ligger på 50.000 bilar årligen, vilket betyder en marknadsandel på fem procent.

Toyota Verso charmar inte testlaget med körglädje, men den har en flexibel interiör och gott om utrymme. Nu har den dessutom ett fräschare utseende, tack vare en facelift.

Utseendet är betydligt mer karaktäristiskt och knyter an till Auris och Avensis. Led-strålkastare, ny grill och ny stötfångare ger ett mer fokuserat utseende. Blinkers i backspeglarna ger ett modernare intryck.

Enligt Toyota har 470 delar ändrats med ansiktslyftet – bland annat ska kvalitetsintrycket vara bättre tack vare exklusivare materialval. Även instrumenten har fått en översyn med vit bakgrundsbelysning. Nytt är att ett mediasystem med 6,1-tums pekskärm är standard på alla modeller.

Toyota Verso är förstås fortfarande sjusitsig och det smarta fällningssystemet Flat-7 bjuder på 35 olika säteskombinationer.

Med alla tre stolsrader uppe ryms bara 155 liter, men med bakre raden nedfälld får 440 liter plats.

Se 16 bilder på Toyota Verso i galleriet

Kia har stora förhoppningar på Carens: helt nya kunder ska lockas till märket. Kan det lyckas?

Kia har stora förhoppningar på Carens: helt nya kunder ska lockas till märket. Kan det lyckas?

Konkurrenten Kia utmanar med sjusitsiga Carens – och här är det inte fråga om ett ansiktslyft, utan om en helt ny modell.

Designen är ett stort lyft jämfört med den intetsägande föregångaren. Nu finns flera designelement från övriga Kia-programmet.

Jämfört med Ceed är Carens både högre och längre, men skillnaden är inte stor. Hjulbasen är tio centimeter längre vilket räcker för att klämma in ytterligare en stolsrad. När andra och tredje stolsraden fälls blir utrymmet plant, och stolarna kan skjutas framåt eller bakåt individuellt.

Till skillnad från Ford B-Max har Kia Carens vanliga dörrar – inte skjutdörrar.

"Vi övervägde skjutdörrar, men design är en prioritet. Våra designers har mycket att säga till om och de ville definitivt inte ha skjutdörrar. Oavsett vilket segment du tittar på, är det viktigaste köpskälet alltid design", säger Vladislav Alexiev, produktchef för Ceed-familjen, till brittiska Auto Express.

Även kvalitetskänslan har höjts åtminstone ett snäpp. Bättre material och fler smarta lösningar (som eluppvärmd ratt, eluppvärmt baksäte och panoramatak) ska ge ett bättre helhetsintryck.

Kia Carens i både fem- och sjusitsigt utförande i Europa. Det återstår att se om Kia i Sverige väljer att enbart ta in den sjusitsiga versionen. Lansering blir till våren.

Se 9 bilder på Kia Carens i galleriet

Jämför själv – vilken väljer du?
Jag väljer Toyota Verso! (=gasa) Nej, jag tar Kia Carens. (=bromsa)
283
158