GM och Ford samarbetar om 10-stegad automat

Snart kan du ha en 10-växlad automatlåda i din bil. Enligt källor till New York Times ska de bittra konkurrenterna General Motors och Ford börja utveckla flera nya automatlådor tillsammans.

En automatlåda med fler steg sänker förbrukningen. GM och Ford inleder nu ett samarbete för att ta fram nya automatlådor, enligt New York Times.

En automatlåda med fler steg sänker förbrukningen. GM och Ford inleder nu ett samarbete för att ta fram nya automatlådor, enligt New York Times.

Tydligen räcker det inte med de 8-växlade automatlådorna som bland annat ZF erbjuder. Nu uppger New York Times att Ford ska inleda ett samarbete med konkurrenten General Motors för att utveckla automatlådor med åtta, nio och tio växlar.

De nya automatlådorna ska ge betydligt lägre förbrukning, eftersom motorn oftare kan jobba på ett optimalt varvtal. En automatlåda med nio växlar blir upp till 16 procent snålare än en sexväxlad ­– trots att det inte är en dubbelkopplingslåda, utan en konventionell automatlåda med momentomvandlare.

Även Hyundai utvecklar en 10-stegad automatlåda för märkets lyxmodeller, och det återstår att se vem som lyckas lansera sin 10-stegade automatlåda först. Enligt flera analytiker kan samarbetet mellan Ford och GM resultera i riktigt stora besparingar, eftersom volymerna blir så stora.

Samarbetet kring automatlådorna ska enligt New York Times påbörjas redan i november.

10-stegade automatlådor låter som en bra idé. (=gasa) Nej, det är på tok för många växlar! (=bromsa)
176
51