Varning: Här är biltjuvarnas nya favorit

De här två BMW-modellerna verkar vara extra utsatta för inbrott och stöld. Bara det senaste året har 65 bilar stulits – varav tre på samma kväll, i samma bostadsområde.

Enligt statistik från Larmtjänst är BMW X5 och X6 särskilt attraktiva bland biltjuvar.

Enligt statistik från Larmtjänst är BMW X5 och X6 särskilt attraktiva bland biltjuvar.

I juli granskade auto motor & sport bilinbrott och bilstölder, bland annat med statistik över var flest brott sker och vad polisen gör för att minska antalet brott. Vi skrev också att vissa BMW-modeller är extra utsatta – med en digital kodgenerator, som tjuvarna köper enkelt över nätet, kan vilken nyckel som helst programmeras om och bilen är borta på bara några minuter.

Nu verkar det som att biltjuvar i Stockholmsområdet riktar in sig specifikt på BMW X5 och X6. Enligt statistik från Larmtjänst har 65 exemplar stulits bara det senaste året. Det sammanlagda värdet lär uppgå till åtminstone 35 miljoner kronor. Under påskhelgen stals tre bilar under samma natt i Bromma i västra Stockholm.

Det finns uppenbarligen efterfrågan på stulna bilar, enligt Michael De Geer, informationschef på BMW. Han säger att BMW har ett bra skydd.

"Vi hävdar att BMW-bilar har ett utomordentligt tekniskt stöldskydd. Det finns inget som tyder på att stöldskyddet i en BMW skulle vara sämre än i en bil av annat märke. Stöldskyddet utvecklas ständigt, men en del av dem som stjäl bilarna har tillgång till mycket avancerad teknik, som även den utvecklas i motsvarande takt. Det försprång en biltillverkare skaffar sig tillfälligt, hämtas efter en kortare tid in av dem som tjänar pengar på att stjäla bilarna och sälja dem vidare", säger han.

"Hur stöldskyddet ser ut i detalj kan vi inte offentliggöra. Men det utvecklas och förbättras kontinuerligt. Det är annorlunda idag än i BMW-bilar som tillverkades för ett år sedan. Vi kan bistå polisen i sitt arbete, vilket vi förstås gör, men självklart aldrig själva ägna oss åt polisiärt arbete", fortsätter Michael De Geer.

I vår granskning av bilinbrott fanns en karta över var flest inbrott och stölder sker i Sverige.

I vår granskning av bilinbrott fanns en karta över var flest inbrott och stölder sker i Sverige.

Om stöldskyddet görs ännu bättre ökar också risken för bilrån och bilkapningar, enligt Michael De Geer.

"Även om det skulle vara möjligt att utveckla ett tekniskt skydd som skulle omöjliggöra stöld av en parkerad bil, skulle det inte minska efterfrågan på bilar. Så länge denna finns och det är tillräckligt lönsamt att tillfredsställa den, kommer bilar att stjälas. Kan det inte längre ske genom att tillskansa sig bilar utan förarens eller bilägarens närvaro, kommer istället dessa att utsättas för hot för att förmås överlämna bilen. Sådant förekommer också idag och är nog ett betydligt obehagligare sätt att få sin bil stulen på", säger han.

Men att antalet nyckelrån och bilkapningar skulle öka om stöldskyddet gjordes bättre håller inte polisen med om.

"Riskerna med ett bilrån är mycket större, straffvärdet är också större. Jag tror det fortfarande är vanligare att lura till sig bilen, till exempel vid en provkörning eller när man ska hyra bil", sade Anders Fahlgren, biträdande stabschef på polisen i Stor-Göteborg i en tidigare artikel i auto motor & sport.

Jag tycker stöldskyddet bör göras bättre på moderna bilar.
703
15