4 tillval du INTE behöver

Ska du köpa ny bil? Kom ihåg att all ny teknik inte är bra. Här är fyra tips på tillvalsrutor som du kan skippa.
Annons

4 tillval du INTE behöver

Alla som köpt ny bil vet hur svårt det kan vara att kryssa i rätt rutor på tillvalslistan. Tillverkarna lanserar mer och mer utrustning – men allt är inte så bra som reklamen påstår. Här är fem tillval som du kan skippa.

Mer om andrahandsvärde och vilka tillval som är bra att satsa på finns i nummer 18/2012 av auto motor & sport.

4 tillval du INTE behöver

1. Automatiskt avbländbara backspeglar

Detta är standard i många nya bilar, och då finns inte mycket att göra, men får du chansen att välja till backspeglar som bländar av automatiskt finns det oftast något mycket roligare att lägga pengarna på.

Du sparar: 2.200 kr (BMW 5-serie)

4 tillval du INTE behöver

2. Helljusassistent

Backspeglarna som ska blända av automatiskt fungerar i bästa fall ibland. Helljusassistenten är ännu värre. Det kan dröja flera sekunder innan helljuset slås på, och när systemet ska blända av görs även det alldeles för sent, vilket gör att mötande bilister blir bländade.

Du sparar: 1.700 kr (kräver också xenonstrålkastare och avbländbar backspegel för 11.900 kr i BMW 5-serie)

4 tillval du INTE behöver

3. Navigationssystem

Gps-navigation är ofta riktigt smart, men det kan kosta mellan 20.000 och 30.000 kronor och det är pengar som du definitivt inte får igen när du säljer bilen. Dessutom kan systemen bli dyra att uppdatera med nya kartor. En portabel navigator är billigare och går dessutom att ha i flera bilar.

Du sparar: 29.400 kr (Audi A6)

4 tillval du INTE behöver

4. Lyxig läderklädsel

I större bilar kan läderklädsel vara ett mycket smart val. Den är lättare att hålla fräsch och ”ska” ingå när man köper en dyrare bil, enligt många bilköpare. Men många tillverkare erbjuder också en lyxigare läderklädsel, som Audis Valconaläder. Volvos Prestige-läder kan framstå som billigt, för 16.000 kronor, men det kräver också att köparen väljer till annan utrustning för 26.850 kronor – bland annat rattknappar och multimediasystem! Många tusenlappar extra som egentligen inte ger något mervärde varken för dig eller andrahandsvärdet.

Du sparar: 27.400 kr (Audi A6)

Annons
Annons
Rulla till toppen